Археологічні дослідження басейну річки Вишня: презентація книжки

11.02.2019 | 09:28

У 2014-2018 роках команда українських та польських археологів спільно провела дослідження у басейні річки Вишня, що протікає по обидва боки кордону. Це один з небагатьох проектів, що охопив прикордонну територію та дозволив простежити важливе значення місцевості як поселенського регіону і контактної зони в період між кінцем ІІІ і половиною І тис до н.е..

Наукове зацікавлення цим регіоном було зумовлене тим, що під час реалізації програми суцільного археологічного обстеження Польщі ще у 1980-х роках тут виявили важливі та цікаві матеріали. Аби провести аналогічні дослідження у себе українським науковцям довелось зачекати більше, аніж 20 років. Адже до 90-х років ХХ ця територія фактично була закрита для дослідників через свій прикордонний статус.

Масштабне дослідження провели фахівці з НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України та Інституту археології Жешівського університету. Учасниками польових робіт були студенти історичного факультету Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича та гуманітарного факультету Українського католицького університету. Роботи фінансувались в рамках гранту Національного Центру Науки в Кракові.

Підсумком кількарічних досліджень стало монографічне видання «Культурно-поселенські зміни в басейні річки Вишня».

Презентація книжки водночас є запрошенням до дискусії про потребу суцільних археологічних обстежень території нашої області та України в цілому, та виклики таких робіт.

Учасники: ректор Жешівського університету Сильвестр Чопек, директор РАС Олег Осаульчук, віце-ректор УКУ Ігор Скочиляс, археолог РАС Наталія Войцещук, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук, археолог РАС Олександр Сілаєв, наукова співробітниця Жешівського університету Катажина Трибала-Завісляк, доцент кафедри археології ЛНУ ім. І. Франка Ярослав Онищук, молодший науковий співробітник Інституту українознавства ім. Крип’якевича Дмитро Павлів, заступник директора заповідника «Давній Пліснеськ» Андрій Филипчук.