Курс “Війни, насильство і ґендер у 20 ст.”

04.10.2018 | 09:24

Запрошуємо до участі в семінарському курсі к.і.н. Оксани Дудко “Війни, насильство і ґендер у двадцятому столітті”.

Подання заявок до 22 жовтня 2018 р.
Оголошення результатів відбору – 29 жовтня 2018 р.

Тривалість – 5 – 28 листопада
Розклад – понеділок і середа 16.00 – 18.00
Місце – Центр міської історії. Бібліотека
Формат – семінар
Робоча мова – українська. Всі матеріали до занять підготовані англійською мовою

ДЛЯ КОГО

До участі запрошуємо студентів 1-4 курсів, магістрів та аспірантів, молодих дослідників. Особливо заохочуємо студентів-істориків, соціологів, які цікавляться мілітарною історією та міждисциплінарними дослідженнями. Участь в курсі відкрита також для молодих практиків, які цікавляться ґендерними аспектами війни і насильства.

КОРОТКИЙ ОПИС КУРСУ

«Війни, насильство і ґендер у двадцятому столітті» – це семінарський курс для студентів, які зацікавлені у вивченні ґендерного аспекту війни і насильства. Мета курсу – обговорити основні воєнні конфлікти ХХ століття з точки зору ґендерного питання. Для цього курс охоплює історію світових і локальних воєн у різних регіонах, в тому числі у Європі, Африці та Азії. Втім, ми не плануємо аналізувати величезну кількість воєнних конфліктів, натомість зосередимося на конкретних прикладах, щоб здійснити глибокий аналіз зовнішньої і внутрішньої динаміки військових сутичок та збагнути роль ґендерного насильства.

Під час курсу ми обговоримо первинні джерела, останні історіографічні дискусії, а також численні методологічні підходи, пов’язані з темою насильства і ґендеру. Саме тому курс побудований і хронологічно, і тематично. Зокрема, ми говоритимемо про Першу світову війну; Другу світову війну, Голокост, тероризм, війну у Бангладеш, С’єрра Леоне, Руанді і Боснії. Наголос буде на різних формах насильства упродовж воєн і військових конфліктів ХХ століття (а саме, світові війни, партизанські війни, громадянські війни, війни з нерегулярними збройними формуваннями, геноцид).

УМОВИ СКЛАДАННЯ ЗАЯВОК:
-> Резюме
-> Мотиваційний лист (не більше 2 тис. знаків тексту, чому цей курс для вас важливий)

Просимо надсилати заявки на адресу програмної менеджерки Мар’яни Мазурак teaching@lvivcenter.org У полі “Тема” зазначте “Заявка на курс: “Війни, насильство і ґендер у двадцятому столітті”. За цією є ж адресою ви можете ставити будь-які питання щодо курсу.

Більше про курс на сайті Центру:http://www.lvivcenter.org/uk/teaching/warsviolencegender/

Оксана Дудко – кандидатка історичних наук, дослідниця Центру міської історії, докторантка Університету Торонто. У Центрі реалізовує проект “Міська культура, розваги та мережі в часи соціальних неспокоїв, воєн та революцій (1900-і -1920-і). Остання публікація “Між національною і популярною культурою: театри в окупованому Львові (вересень 1914 року – червень 1915 року)” Україна модерна 2016 (23).