Лекції Яна Рихліка в рамках магістерської програми спеціалізації «Центральна Європа в історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці»

24.05.2017 | 11:01

22 – 23 травня 2017 року студенти-історики Львівського національного університету імені Івана Франка мали можливість прослухати лекції відомого чеського вченого, професора Карлового університету у Празі Яна Рихліка. Лекції відбувалися в рамках магістерської програми спеціалізації «Центральна Європа в історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці», відкритої минулого року на історичному факультеті Університету за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.
Професор Ян Рихлік відомий своїми працями в галузі новітньої історії Центральної Європи та міжетнічних відносин. Йому належить фундаментальне тритомне дослідження чесько-словацьких відносин від виникнення першої Чехословаччини у 1918 році до остаточного розпаду держави у 1992 році. Окрім цього, він є автором низки національних історій країн регіону, зокрема України, а також численних статей, опублікованих чеською, словацькою, англійською, польською, болгарською та угорською мовами.
На лекціях професор Ян Рихлік розглянув причини розпаду багатонаціональних держав, таких як СРСР, СФРЮ та Чехословаччина, відзначивши неспроможність правлячих там режимів переконати народи у доцільності їхнього співіснування в одному державному організмі. Кожен народ вбачав своє майбутнє у власній незалежній державі, що стало фатальним для федеративних проектів у ХХ столітті. Розповідаючи студентам про еволюцію чесько-словацьких відносин після офіційного «розлучення» двох народів у 1992 році, професор Ян Рихлік навів чимало цікавих прикладів з власного життя, пов’язаного як з Чехією, так і зі Словаччиною, окреслив особливості ставлення до недавнього спільного минулого в кожній із держав.
Лекції професора Яна Рихліка завершили цьогорічний цикл гостьових лекторіїв для студентів-істориків. Попереду їх ще чекає екзаменаційна сесія та екскурсія історичними місцями Центральної Європи. Але вже сьогодні ініціатори програми зазначають, що завдяки організаційній підтримці проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марії Зубрицької і декана історичного факультету Романа Шуста магістерська програма спеціалізації «Центральна Європа в історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці» зайняла гідне місце в освітніх пропозиціях Львівського національного університету імені Івана Франка.