Леонід Зашкільняк – лауреат нагороди Капітули Польсько-Українського Поєднання

12.06.2015 | 22:00

9 червня 2015 р. в Палаці прийомів Королівських Лазенок Варшави в урочистій обстановці за участю відомих польських та українських політиків, діячів церкви, вчених відбулась церемонія вручення ювілейних, 10-х за чергою, нагород Капітули Польсько-Українського Поєднання. Ця престижна нагорода вручається з 2000 року за рішенням капітулу знаних релігійних і світських осіб обох країн за вагомий вклад в розвиток українсько-польських стосунків, взаємне пізнання і зближення сусідніх народів. Достатньо згадати, що першим цю нагороду отримав папа Іоанн Павло ІІ, а серед лауреатів нагороди такі відомі вчені, політики, митці як український мистецтвознавець Борис Возницький, історик Ярослав Ісаєвич, письменник і публіцист Микола Рябчук та інші.

Лауреати нагороди у попередні роки:
2001 рік – ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук і професор Єжи Ключковський.
2002 рік – відомі історики й публіцисти Микола Рябчук і Яцек Куронь, а також українсько-польський батальйон, що виконує миротворчу місію у колишній югославській провінції Косово.
2003 – журналіст Павел Смоленські та історик мистецтва Іван Возницький.
2007 рік – колишній міністр закордонних справ РП Даніель Ротфельд та академік Національної академії наук України Ярослав Ісаєвич, а також редакційні колективи «Тиґодніка повшехного» з Кракова та «Критики» з Києва.
2008  рік – відомий польський режисер Єжи Гоффман та один з найвизначніших українських акторів Богдан Ступка.
2009 рік – Ігор Іллюшин (професор, історик, завідувач кафедри міжнародних відносин Київського славістичного університету) з України та Гжегож Мотика (професор, історик Польської Академії Наук) з Польщі.
2010 рік – Марчін Войчеховський та Юрій Макаров (журналісти),Польський Інститут в Києві, Фундація Святого Володимира з Кракова.

Цьогорічними лауреатами стали: професор Львівського національного університету імені Івана Франка історик Леонід Зашкільняк, відомий польський політик і вчений Павел Коваль, а також, традиційно дві організації – Громадське ТБ з України і Радіо ВНЕТ з Польщі. Урочистості провадив глава УГКЦ Святослав Шевчук, а лауреатів вітали маршалок сенату Польщі Богдан Борусевич, посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, інші представники української та польського громадськості.

Статуетка нагороди „Капітули” представляє собою дві квітки – волошки й маку, що символізують український і польський народи (автор статуетки – професор Марія Гурецька). Капітула польсько-українського поєднання була створена в 1999 році, аби надати нового поштовху взаєминам між поляками та українцями. Головним завданням капітули є поширення важливих для обох народів цінностей та реалізація діяльності, що спрямована на формування свідомості про спільне майбутнє обох народів, що базується на принципах поваги, толерантності, правди та любові.

 

Виступ проф. Л.Зашкільняка під час вручення нагороди:

Kapiyula-01

 

Спільна світлина лауреатів Нагороди Капітули Польсько-Українського Поєднання 2015 р.:

Kapitula-33

 

Фото: Ольга Попович