Наукова конференція “Українська республіка галичан: до 100-річчя ЗУНР”

14.11.2018 | 10:43

13 листопада 2018 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету мені Івана Франка відбулася наукова конференція «Українська республіка галичан: до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки».

Відкриваючи конференцію, декан історичного факультету Львівського університету, професор Роман Шуст наголосив, що 13 листопада – знаменний день для України, адже рівно сто років тому була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка й ухвалена її Конституція. «Львівський університет є історичним місцем, адже саме поблизу Університету проходила лінія фронту українських і польських військ. До 22 листопада тривали бої за Львів. Тому нинішній науковий захід є одним із особливих способів вшанування героїчного подвигу й пам’яті всіх, хто боровся за Українську державу», – зазначив Роман Шуст. Професор наголосив на визначальній ролі молоді в подіях 1918 року. За його словами, саме з ініціативи молодих офіцерів на чолі з Дмитром Вітовським сталися події, які змінили хід історії.

З вітальним словом до присутніх звернувся Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Він зазначив, що створення ЗУНР є знаменною подією, яка становить органічний елемент всього українського державотворчого процесу. «Це подія загальноісторичного національного характеру. Тому не слід оцінювати її в контексті поразка-перемога. Це подія, яка зафіксувала буття української нації. Це своєрідний урок для теперішнього покоління, який говорить про те, що українці вміють домовлятися і консолідуватися. Певні настрої в Європі – і тоді, і тепер – демонструють нам, що договори, угоди, меморандуми ніколи не гарантують нам шлях до незалежності в усіх вимірах. Варто опиратися лише на власні сили, які в нас точно є, про що свідчать революції та суспільні зрушення, які відбулися протягом останніх двадцяти років», – наголосив Володимир Мельник

Керівник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Мирон Капраль відзначив велику заслугу професора Ярослава Дашкевича, який в кінці 1980-х – на початку 1990-х рр. започаткував серію конференцій про національно-визвольні змагання, зокрема і про Українську Революцію. Мирон Капраль наголосив на двох основних ідеях, які визріли в часи ЗУНР: «Перш за все – це єдність і серед українського суспільства, і серед політичних партій. Це дало змогу Листопадовому Чину реалізуватися. Друге – що революція кристалізувала суспільні ідеї, завдяки яким була реалізована українська держава».

Надалі учасники конференції мали змогу послухати наукові доповіді. Завідувач кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського університету, професор Олексій Сухий виголосив доповідь «Західноукраїнська Народна Республіка в українській історіографії: візії та напрямки»; завідувач кафедри історичного краєзнавства, професор Віктор Голубко розкрив особливості формування збройних сил ЗУНР та їхню військову стратегію; доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Олег Павлишин презентував доповідь про державотворчі, етнонаціональні та соборницькі процеси ЗУНР. Крім того, учасники наукового зібрання представили доповіді про зовнішньополітичні пріоритети Західноукраїнської Народної Республіки, «українське питання» у міжнародному контексті, чинник етнічного складу населення Галичини у тогочасних подіях тощо.

У рамках роботи конференції завідувач відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг імені Федора Максименка Наукової бібліотеки Львівського університету Микола Ільків-Свидницький та головний бібліограф Наукової бібліотеки Юрій Лисий презентували альбом-каталог «Західноукраїнська Народна Республіка в документах і матеріалах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка». Окрім того, відбулося представлення інтерактивної мапи «Досвід української державності. ЗУНР 1918-1920: Львів 1-21 листопада 1918 р.».