Прес-конференція та виставка на тему “Давній Пліснеськ: від язичництва до християнства”

28.03.2018 | 11:44

2 квітня 2018 року 0 12.00 у прес-центрі “Гал-інфо” відбудеться прес-конференція на тему “Давній Пліснеськ: від язичництва до християнства”. Одночасно буде розгорнута однойменна виставка.

Організатори: Історико-культурний заповідник “Давній Пліснеськ”, Археологічний музей ЛНУ ім. І. Франка, Інститут археології ЛНУ ім. І. Франка.

Учасники: Андрій Филипчук, Віталій Ляска, співробітники Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”, Юрій Пуківський, етнолог.

На виставці археологи презентують найцікавіші знахідки з давньослов’янського городища Пліснеська, одного з найбільших центрів Великої Хорватії, площа якого наприкінці Х століття сягала близько 450 га. Це майже у 45 разів більше за тогочасний Київ! Зсередини VII cтоліття тут діяло святилище – язичницький культовий центр, де місцеве населення практикувало ритуали з людськими жертвоприношеннями. Відтак, на цьому місці віднайдено кільканадцять унікальних артефактів: скрамасакс – великий ніж, який, ймовірно мав обрядову функцію, фібули (металеві застіби-прикраси), елементи поясного набору зі зооморфними образами та ін.

З поширенням християнства язичництво не зникає, натомість з’являється явище релігійного синкретизму, тобто двовір’я. Тоді Церква намагалася адаптувати поганські звичаї до християнських канонів. Так, у Пліснеську на місці колишнього капища виникає християнський храм. Маркерами такої подвійної віри були і писанки з Пліснеського городища, які, окрім сучасної, відомої нам обрядової функції, у княжу добу слугували язичницькими оберегами. Маючи кульки всередині, вони виконували й роль брязкалець, що були призначені для відлякування злих духів і охорони житла.

Окрім того, на виставці можна буде побачити й інші непересічні знахідки: хрестики, писала (стилюси), прикраси та предмети праці, які мають більш як тисячолітню історію.

Довідка.

Пліснеський археологічний комплекс – це унікальна сукупність різночасових пам’яток, насамперед середньовічної доби, які нині перебувають на території та в околицях села Підгірці Бродівського р-ну Львівської обл. До складу комплексу входять давньослов’янський культовий центр кінця VІІ–Х ст., слов’янське городище ІХ–Х ст., літописне місто ХІІ–ХІІІ ст. (згадане у “Слові о полку Ігоревім”), курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст. (тут поховані варязькі дружинники) та Підгорецький, здавна іменований як Пліснеський, монастир.

Контактні дані: Віталій Ляска, 097-128-36-73, v.lyaska@gmail.com, Анна Джунківська, 067-394-98-93.