Презентація другого тому “Історії війн і військового мистецтва”

23.09.2018 | 22:41

У Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка 20 вересня відбулася презентація другого тому “Історії війн і військового мистецтва” авторства професорів Леонтія Войтовича та Віктора Голубка. 

        Праця об’ємом 108 друк. арк. (971 стр., 711 ілюстрацій та карт) охоплює період від початку ХVI до початку ХХ ст.: від професійних найманих армій до масових (мобілізаційних) армії. Основна увага приділена подіям і особистостям, які мали вплив на розвиток і еволюцію військової справи в Європі. У праці розглянуто: еволюція організації, структури та озброєння європейських армій, зміни в тактиці і військовому мистецтві, чисельність і втрати в основних битвах, перебіг війн, зокрема Тридцятилітньої, Війни за іспанську спадщину, Великої північної війни, Семилітньої війни, війн проти Туреччини, Наполеонівських війн, Кримської та Російсько-японської війн, біограми полководців і розвиток військово-теоретичної думки. Подана ґрунтовна бібліографія, включаючи найновіші праці світової історіографії. Це перша узагальнююча праця в українській історіографії, покликана розбудити інтерес до військової історії як в українських істориків так і у широкого загалу.  Вперше розкрита участь і роль українців у війнах цього періоду.

         Праця видана харківським видавництвом “Фоліо” – лідером серед українських видавництв, що готує до друку третій том, який охоплює період двох світових війн.

           Презентацію проводила заступник головного редактора І. Фумарова. У жвавій дискусії взяли участь професор Богдан Якимович, доценти Андрій Козицький, Олег Файда, Юрій Овсінський (один з авторів першого тому) та Леонід Кривизюк (один з авторів третього тому). Книгу можна придбати в магазині видавництва “Фоліо” на вул. Коперніка або ж через інтернет (включаючи електронну версію).