Презентація путівника “Тіні єврейського міста. Путівник Львовом”

20.03.2019 | 09:30

З приємністю повідомляємо, що у львівському видавництві “Літопис” підготовлено до друку книжку Андрія Козицького “Тіні єврейського міста. Путівник Львовом” (232 стор.). Запрошуємо туристичні фірми та гідів на презентацію.

Пропоноване видання є путівником місцями, пов’язаними з історією та культурою євреїв Львова XIV–XX ст. Путівник складається із шести маршрутів, які охоплюють головні райони розселення єврейської громади міста, а також окремого розділу, який включає три одноденні маршрути містечками Львівщини, котрі до середини ХХ ст. були найбільшими єврейськими осередками регіону (Броди, Белз, Дрогобич, Жовква та ін.). Книга містить великий обсяг інформації про галицьких євреїв, життя та діяльність видатних представників єврейського духовного та громадського життя, науки, культури, спорту тощо.
Особливістю видання є використання у ньому ретельно відтворених зображень реконструкцій неіснуючих тепер будівель (синагоги, бет-мідраші, споруди громадського призначення тощо), що вписані у актуальний міський пейзаж Львова. Таким чином путівник дає можливість побачити місто таким, яким воно було у той час, коли єврейська громада та її матеріальні пам’ятки складали невід’ємну частину урбаністичного ландшафту Львова. Суттєва увага приділена збереженим дотепер пам’яткам мікроісторії – єврейським рекламним написам, монограмам власників окремих будівель у їх скульптурному декорі, місцям, де раніше були закріплені мезузи та ін.

У якості допоміжного ілюстративного матеріалу у путівнику використані зображення предметів із колекцій юдаїки Львівського музею етнографії та художнього промислу, Львівського музею історії релігії, Львівського історичного музею, а також приватних колекцій, значна частина з яких публікуватиметься уперше.

Автором книги є Андрій Козицький, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка, науковий редактор багатотомної “Енциклопедії Львова”. Робота над книгою тривала два роки.

У 2019 р. виповнюється 86 років від часу видання праці Якуба Шалля “Путівник єврейськими пам’ятками м. Львова та нарис історії львівських євреїв” (Przewodnik po zabytkach żydowskich m. Lwowa i historja żydów lwowskich w zarysie), від часу виходу якого у світ не було опубліковано жодної подібної за обсягом та характером праці.

Видання призначене для туристів, екскурсоводів, усіх, хто цікавиться історією Львова та галицького єврейства.