Презентація довідника “У ратушi мiста Львова… Від бурмистрів до міських голів”, 16 травня

06.05.2016 | 13:30

16 травня 2016 р. о 18.00 у конференц-залі Центру міської історії Центрально-Східної Європи (акад. Богомольця, 6) відбудеться презентація довідника “У ратушi мiста Львова… Від бурмистрів до міських голів”.

Цей довідник – один із результатів дослідницького та соціально-культурного проекту “Інформаційна база даних “Міські голови Львова””, який у 2014 році виконувала група істориків Львівського національного університету імені Івана Франка, Центру міської історії, Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Проект здійснювався за підтримки Львівської міської ради. Він передбачав укладення повного переліку керівників Львова – від перших історичних відомостей про місто в ХІІІ столітті до сьогодення. Історія міста завжди є складним поєднанням людини і влади. Наділена владою в місті й водночас обмежена політичним контекстом і повсякденними обставинами людина – центральна тема цього проекту.

Видання містить укладений хронологічно перелік керівників Львова від ХІІІ ст. і до сьогодення. Загалом ідеться про двохсот осіб – війтів, бурмистрів / бурґомістрів, президентів, голів міськвиконкому, міських голів – на часовому відтинку, що охоплює понад сімсот років. Читач має змогу ознайомитися з організацією управління містом на різних етапах історії, дізнатися імена міських керівників та основні біографічні відомості про них, а також про їхню діяльність на управлінських посадах, кар’єрні практики і громадську активність. Текст супроводжують ілюстрації (портрети, фотографії краєвидів міста, пам’яток архітектури, скульптур та ін.), пов’язані з першими особами міста.

Призначення цих матеріалів – популяризація Львова як міського осередку, в якому протягом століть сходилися і взаємодіяли різні історико-правові та культурні традиції управління містом. Ініціатори та виконавці проекту сподіваються своєю роботою розширити пізнавальні горизонти для осмислення минулого Львова, адже певною мірою це видання є спробою окреслити напрями майбутніх наукових пошуків, які вимагатимуть і відкриття нових джерел, і нового прочитання вже відомих. Видання призначене для науковців і якнайширшого кола Читачів – тих, кого реальні чи уявні життєві дороги привели чи ще приведуть до Львова.

Авторський колектив: Олена Аркуша, Юрій Гудима, Ольга Гуль, Софія Дяк, Мирон Капраль, Костянтин Кондратюк, Тарас Мартиненко, Роман Масик, Ірина Мацевко, Мар’ян Мудрий, Наталя Отріщенко, Олексій Чеботарьов, Юлія Шелеп, Роман Шуст.

                                             Центр міської історії Центрально-Східної Європи