Відкриття міжнародної виставки «Листи Юзефи: витяг із забуття»

09.05.2018 | 07:35

18 травня 2018 року, до Міжнародного дня музеїв, у Меморіальному музеї тоталітарних режимів “Територія Терору” (прос. Чорновола, 45 Г) британський науковець Майкл Деніел Сагатіс презентуватиме виставку “Листи Юзефи: витяг із забуття”.

У програмі відкриття 18 травня:

12:00 ‑ прес-брифінг та екскурсія виставкою для представників медіа від автора проекту Майкла Деніела Сагатіса, який розповість про історію знахідки листів та їх дослідження.

17:00 ‑ дискусія навколо тем: “Репресивна політика радянської влади стосовно цивільного населення (1930‑1950-ті рр.)”,
“Проблема національного розмаїття в Україні і особливості історичного минулого”, “Епістолярні джерела для вивчення та переосмислення минулого?”, “Механізми переосмислення травми минулого, котра “живе” сьогодні у вигляді досвіду минулих поколінь”.
Спікери:
– Історик Майкл Деніел Сагатіс (Велика Британія)
– Літературознавиця Ірина Старовойт (Український Католицький Університет)
– Історикиня Ірина Склокіна (Центр міської історії Центрально-Східної Європи)
– Спеціаліст з права Степан Білостоцький (ЛНУ імені Івана Франка)
– Історикиня Надія Степаненко (Казахстан)
– Філологиня Александра Іміловська-Дума (перекладачка листів Юзефи)
Модератор Ігор Дерев’яний, заступник директора з наукової роботи.

Виставка “Листи Юзефи: витяг із забуття” являє собою 25 листів Юзефи Буйдо, колишньої громадянки Другої Польської республіки, яку в 1940 році радянська влада депортувала на територію Казахстану як соціально небезпечну. Листи адресовані трьом донькам Юзефи, у яких заслана описувала умови свого життя, відчуття та емоції від розлуки з домом.
Експозиція представляє оригінали листів разом з перекладами на українську, англійську та польську мови (мова оригіналів листів – польський діалект). Листи Юзефи – унікальні артефакти, свідки індивідуального та сімейного досвіду виживання в умовах тоталітарного режиму та соціальної ізоляції, що широко застосовував державний терор.

Протягом 2017 – 2018 рр. виставка експонувалась в Музеї Жертв геноциду у м. Вільнюс (Литва), в Shoah Cellar Museum в м. Будапешт (Угорщина), в Казахському національно-культурному центрі в м. Актобе (Казахстан).

Автор концепції виставки та дизайнер:Майкл Деніел Сагатіс (Michael Daniel Sagatis), громадянин Сполученого королівства Великої Британії та Ірландії, народився у м. Ніт в Уельсі (Neath) в родині польсько-литовсько- ірландського походження. Правнук Юзефи Буйдо, онук її доньки Ванди, що разом з родиною переїхала до Великобританії у 1946 році. Закінчив у 2000 р. історико-філософський факультет Лондонського університету-коледжу (University College London – London’s Global University). Провідними темами дослідження науковця є література як історичне джерело, досліджував історію радянських репресій часів сталінізму, історію ГУЛАГу та російську літературу ХІХ-ХХ ст.

Організатор в Україні: Меморіальний музей тоталітарних режимів “Територія Терору”, м. Львів, просп. Чорновола, 45 г (графік роботи виставки пон. – птн. 10:00 – 18:00 з 18 травня по 1 серпня, вхід вільний)

Партнер проекту: Центр міської історії

Відкрито семінари для усіх бажаючих у рамках виставки:
29 травня о 18.00, лекція “Жива травма” Майкл Деніел Сагатіс (Michael Daniel Sagatis).
Лекція англійською мовою (синхронний переклад). Локація – Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Академіка Богомольця, 6).Участь безкоштовна. Кількість місць обмежена.
ОПИС
В основі лекції – дискусія між епігенетикою (науковою, яка вивчає, як успадкована та невирішена сімейна травма може передаватися, як ехо, від індивідуума через наступні покоління) та культурною пам’яттю (яка стверджує, що історія є лише однією версією минулого, і що турбота про нашу культурну спадщину – те, що формує національну ідентичність). Тема наслідків травми як на індивідуальному, так і на колективному рівнях, і як впливає конкуренція між “спогадами” та “історією” на формування індивідуальної та національної ідентичності. Матеріалом для дослідження є родинна історія лектора – травматичний досвід Юзефи Буйдо та її родини, депортованої в 1940 році до Казахстану, свідками якого залишилися листи до рідних та архівні документи.

6 червня о 16.00, семінар “Особливості дослідження травматичного досвіду родини” Ігор Дерев’яний, заступник із наукової роботи Музею “Територія Терору”.
Семінар українською мовою. Локація – Музей “Територія Терору”. Участь безкоштовна. Кількість місць обмежена.
Реєстрація за посиланням до 5 червня https://docs.google.com/forms/d/1YkI_j1eJ_VBfdTjq2_oeVWoMn-Ygf6x4SsuHeYblOig/edit
ОПИС
Основа проведення заходу – історія життєвого досвіду людини у часи Другої світової війни, холодної війни та розпаду СРСР. Відкриті джерела для дослідження родинної історії 20 ст. Ризики, виклики та результати. Значення знання про родинну історію сьогодні в умовах декомунізації, євроінтеграції та війни на Сході України.

20 червня о 16.00, семінар “Боротьба з молодіжним підпіллям у післявоєнному Львові: за матеріалами архівно-кримінальних справ” наукового співробітника музею “Територія Терору” Юрія Коденка
Семінар українською мовою. Локація – Музей “Територія Терору”. Участь безкоштовна. Кількість місць обмежена.
Реєстрація за посиланням до 5 червня: https://docs.google.com/forms/u/1/d/1E08cPTLmNNYZ6VlnGZyFdnV7mMDe_Ry9D2g-o8eLmug/edit?usp=forms_home&ths=true

ОПИС
Під час заходу науковець представить розмаїття методів діяльності радянських карально-репресивних органів стосовно дітей – “ворогів народу”. На основі документів продемонструє моделі поведінки та стратегії виживання в умовах репресій. Обговорить тему “Втраченого дитинства” з погляду сьогодення.

За детальною інформацією звертайтесь: Богдана Тараніна