Жінки у львівському авангарді: живопис, танець, фотографія

15.05.2018 | 11:19

23 травня 2018 р. о 18.30 запрошуємо на лекцію Малогожати Радкевіч “Жінки у львівському авангарді: живопис, танець, фотографія”.

Лекція зупиниться на авангардних проектах жінок, які мешкали у Львові у 1920-1930-х р.р. Мистецтво, танець і фотографія того часу у сфері експериментів та інноваційних заходів знайшли своє відображення у проектах мисткині Маґріт Райх-Сєльської, танцівниці і хореографині Бели Кацової і фотографині Яніни Мєжецкої. Твори цих жінок містять багато рис авангардистського захоплення рухом, ритмом і новими виражальними формами. Детальніший аналіз показує, що ці жінки не лише були відкриті для нових ідей, але достатньо вмотивовані використовувати їх у своїх роботах.

Під час лекції відбудеться також презентація вибраних робіт Маґріт Райх-Сєльської, яка використовувала техніку колажу, щоб створити візуальні образи, які нагадують кінороботи французьких і російських авангардистів. Ще один приклад – це проект Бели Кацової, яка втілювала ідеї авангарду у танці і рухах тіла, щоб створити нові способи самовираження. Останній приклад львівської авангардистки – Яніна Мєжецка, співавторка проекту “Працююча рука”, спільно зі своїм чоловіком, дерматологом Генриком Мєжецким. Фотографуючи кисті рук робітників, Мєжецка поєднала дві функції у своєму проекті: наукову і мистецьку. На її світлинах кожна пара рук нагадує скульптуру пантоміми, показуючи професії і досвід робітників, яких вона фотографувала. Усі ці твори львівських авангардисток вказують на їх захопливий підхід до нових сучасних ідей, як в теорії, так і у повсякденній практиці.

Лекція відбудеться польською мовою з синхронним перекладом на українську.

Інформація про подію на сайті Центру:http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/?newsid=2760