Історичний факультет долучився до телемосту «Science Bridge: наука для майбутнього України»

23.05.2024 | 20:22

21 травня 2024 року з ініціативи Ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти України та Харківського ІТ-кластера відбувся телеміст «Science Bridge: наука для майбутнього України», до якого долучилися понад десять міст України, серед яких Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Полтава, Суми, Луцьк, Кропивницький, Кривій Ріг, Вінниця, Івано-Франківськ та інші. У заході взяли участь наукові та науково-педагогічні працівники, а також представники бізнесу, які разом обговорили актуальні питання науки в Україні.

У Львівському університеті телемосту передувала дискусія, присвячена актуальним питанням та ролі наукових досліджень у зміцненні обороноздатності України, відновленні економічного та суспільного потенціалу нашої держави та повоєнній відбудові. В обговоренні взяли участь представники Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка» та Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, які презентували ключові розробки подвійного призначення, а також проєкти, спрямовані на розвиток різних сфер життя України. Зустріч розпочали із хвилини мовчання, якою вшанували пам’ять усіх, хто загинув внаслідок російсько-української війни.

Надалі відбулася власне презентація досліджень. Так, декан історичного факультету, професор Руслан Сіромський свій виступ присвятив викликам, які постали перед історичною наукою в умовах війни. За його словами, в умовах війни в істориків назріла чітка потреба – вийти за рамки академізму й говорити із суспільством про історію простою і доступною мовою. Так, Руслан Сіромський розповів колегам про цикл лекцій «Історія українського державотворення: правда замість фейків», організований спільно з Департаментом освіти і науки Львівської ОВА для внутрішньо переміщених осіб. Разом з тим, за словами декана, актуалізувались нові напрями історичних досліджень, такі як етнокультурна історія, суспільні та націокультурні процеси в Україні, конфлікти і порозуміння в сучасному світі, творення нових соціальних порядків в умовах російсько-української війни, геополітичні зміни в сучасному світі: історичні витоки та регіональні особливості.

Надалі науковці Львівського університету, Львівської політехніки та Львівського медичного університету взяли участь у телемості.

З вітальним словом до учасників звернулася співорганізаторка, координаторка освітніх програм Харківського ІТ-кластеру Уляна Шумей, відзначивши, що сьогоднішній захід об’єднав провідні заклади вищої освіти з різних регіонів України для обговорення перспективи розвитку науки.

Вітальні слова усім учасникам адресував голова Ради проректорів з наукової роботи України, професор Володимир Павліков. «Наш телеміст сьогодні присвячений Дню науки в Україні. А відтак ідея його проведення є дуже важливою, оскільки ми живемо у непростий час, і кожен регіон має свої особливості та перспективи, свої унікальні можливості, які доцільно розвивати задля повноцінної відбудови України. Окрім того, наша співпраця з ІТ-кластером дозволяє вибудовувати ефективну комунікацію «бізнес-наука-освіта», тому ми сподіваємось на подальшу плідну співпрацю», ‒ зазначив у вітальному слові Володимир Павліков.

Опісля учасники коротко представили свої локації та окреслили актуальність і важливість наукових досліджень у часі війни. Так, свої наукові осередки презентували представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Українського державного університету науки та технологій, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка», Сумського державного університету, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Національного авіаційного університету, Вінницького національного аграрного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, провідних наукових установ Харкова та Кривого Рогу. Під час презентацій учасники відзначили, що, всупереч викликам, які сьогодні постали перед Україною, саме завдяки розвитку освіти та українським вченим процес наукового поступу не переривається, а провідні дослідження слугують зміцненню обороноздатності України і сприятимуть повоєнній відбудові.

Учасників телемосту також привітала виконавча директорка Харківського ІТ-кластеру Ольга Шаповал. «Харківський ІТ-кластер – це велика спільнота, об’єднання бізнесу, освіти та влади, до якої входить понад 600 учасників, серед яких десятки університетів та коледжів з усієї України. Наша місія – розвиток екосистеми України для технологічного бізнесу, в якій ключову роль займає саме система освіти, науки та інновацій. Разом із освітянами ми можемо знаходити асиметричні рішення, які забезпечать перемогу України і поразку ворога», ‒ висловила переконання Ольга Шаповал.

Вітальні слова учасникам адресувала голова Наукового комітету Національної ради України з питань науки та технологій Олександра Антонюк. «Проведення телемосту – чудова ідея для об’єднання різних куточків України, можливість акцентувати увагу на тому, над чим працюють українські науковці, вибудувати певну наукову екосистему в Україні, аби вона працювала на оборону і майбутнє держави. Тож такий захід – це успіх, котрий демонструє наскільки українські науковці натхненні своєю працею», ‒ зазначила Олександра Антонюк.

Під час телемосту «Science Bridge: наука для майбутнього України» учасники із різних закладів вищої освіти України поділилися презентаціями основних пріоритетів наукової роботи та результатами найновіших напрацювань задля відбудови і розбудови України, тенденціями у розвитку наукових досліджень своїх університетів та можливостями використання сучасних технологій у науці та освіті.

Наприкінці телемосту голова Ради проректорів з наукової роботи України Володимир Павліков та координаторка освітніх програм Харківського ІТ-кластеру Уляна Шумей подякували усім учасникам онлайн-заходу за участь та висловили переконання, що співпраця «наука-бізнес-освіта» ‒ це «запорука національної безпеки України».