«Нариси історії міста-Воїна»: як пройшов перший іспит «Школи Гідів»?

18.07.2024 | 14:01

Минув майже рік із моменту запуску одного з «наймолодших» напрямів Дитячого Центру туризму, спорту та екскурсій МЖК-1 – «Школи Гідів». Амбітного проекту випускника нашого факультету Тараса Олексина, метою якого стало не просто створення ще одного осередку якісної освіти для майбутніх екскурсоводів міста Лева, але й, що не менш важливо – його повна фінансова доступність для учнівської та студентської молоді. Тобто, тих людей, котрі, як ніхто, усвідомлюють проблемні моменти туристичної галузі.

І коли фантастична (у всіх можливих сенсах) ідея отримала спершу повну підтримку в. о. директора ДЦТСЕ МЖК-1 Андрія Процайло та всебічне сприяння декана історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Руслана Сіромського, то її успіх став майже гарантованим. Тим паче, коли практично усю групу слухачів курсів стали складати майбутні професійні історики – студенти історичного факультету.

Втім, «курчат восени рахують». А в нашому випадку – після успішного проходження всіх «модулів» Програми: «Суспільно-політичної історії Львова (ХІІІ-ХХІ ст.)», «Історії архітектури», «Нарисів історії релігії» та «Маловідомих аспектів екскурсійної діяльності», а ще – півтора десятка екскурсійних маршрутів, кожен з яких, немов той пазл, доповнював загальну «мозаїку» попередніх століть. І після всіх цих зусиль, найцінніше для будь-якого викладача – отримати результат, у вигляді повноцінних екскурсій від потенційних випускників Школи.

Пообіддя середи, 10 липня 2024 р., стало часом для першої такої мандрівки, провідником якої став студент факультету Ігор Перкач. Надихнувшись подробицями мілітарної історії міста, а також власними розвідками на цю тему, юнак створив чудовий маршрут середньовічними та ранньомодерними укріпленнями міста і його околиць. Особливості будови мурів, причини та наслідки формування тих або інших ліній оборони і спроби (різного рівня успішності) щодо їхнього подолання, стали центральним елементом сьогоднішньої розповіді. Яка, за спільним визнанням вихованців і викладачів Дитячого Центру, виявилась ще й майстерно приправленою доречним гумором і харизмою гіда. Тож свій перший практичний іспит (ще й традиційно зафільмований на пам’ять) слухач Школи склав на «відмінно»! А потенційним роботодавцям (як і Lviv Tourism Office) ми наполегливо рекомендуватимемо випускника Школи після видачі йому офіційного сертифіката.