Відійшов у вічність Ярослав Іванович Серкіз

25.07.2024 | 17:14

Колектив історичного факультету з сумом сповіщає, що 24 липня 2024 р., на 87-році життя відійшов у вічність кандидат історичних наук, доцент кафедри історичного краєзнавства Львівського національного університету імені Івана Франка, колишній завідувач кафедрою, Ярослав Іванович Серкіз.

Ярослав Іванович народився  24.04.1937 р. в с. Річки Жовківського району Львівської області. Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1959 р.) та аспірантуру (1977 р.). Розпочав свій педагогічний шлях у школі, вчителем української мови та літератури Рава-Руської школи-інтернату (1959-1965 рр.). З 1977 року долучився до університетської спільноти, пройшов шлях від асистента до завідувача кафедрами політичної історії, історичного краєзнавства. Його трудовий шлях пролягав через Науково-Дослідний Центр Львівського університету, кафедру міжнародних відносин і дипломатичної служби, кафедру новітньої історії України.

До сфери наукових інтересів Ярослава Івановича входили історія політичних партій ХХ ст., зовнішньої політики України, однак найбільше зацікавлення вчений проявляв до історичного краєзнавства – від мелодики історико-краєзнавчих досліджень, до поглибленого вивчення історії малої Батьківщини- Рава-Руського краю. Сьогодні його сміливо можна назвати літописцем Рави-Руської: опрацьовував опубліковану літературу, уклав хроніку та бібліографію до історії міста, зібрав матеріали до життєписів людей, що народилися, працювали, поховані у Раві-Руській. Свої дослідження публікував в періодичних виданнях та інтернет-сторінках Жовківщини. Краєзнавчими дослідженнями активно займався і після виходу на пенсію, зокрема укладав літопис рідного села Річки починаючи від 1531 р.

Ярослав Іванович автор першого навчально-методичного посібника для студентів університету «Історичне краєзнавство», навчального посібника «Нарис історії культури Львова», співавтор видань «Короткий український дипломатичний словник», «Історія міжнародних відносин України» у двох частинах, «Довідник з історії України», статей про Михайла Грушевського. Науковець віднайшов в архіві та доклався до публікації щоденників видатного учня проф. Грушевського – Мирона Кордуби.

Багато уваги доц. Серкіз приділяв фаховій підготовці молоді як науковий керівник студентських досліджень та член спеціалізованої ради історичного факультету із захисту кандидатських дисертацій Львівського університету.

Колектив історичного факультету висловлює щирі співчуття рідним та близьким Покійного. Світла пам’ять про Ярослава Івановича Серкіза назавжди залишиться у наших серцях.

Чин похорону розпочнеться 26 липня 2024 року об 14.00 год. з Церкви святих мучениць Віри, Надії Любові та їх матері Софії (вул. Віри, Надії, Любові, 10).