Ярослав Онищук та Наталія Білас взяли участь у відкритті археологічної виставки «Прихований КРАЙ – ми в першому тисячолітті»

17.09.2024 | 12:29

Делегація з України була запрошена 12 вересня 2024 року у м. Штутгарт (Німеччина) на відкриття великої археологічної виставки «Прихований КРАЙ – ми в першому тисячолітті», присвяченої історії Німеччини і, зокрема, землі Баден-Вюртемберг. Ця подія відбулося за участі міністра-президента землі Баден-Вюртемберг пана Вінфріда Кречмана. Серед запрошених понад 400 осіб були присутні також ряд інших посадових осіб.

На виставці експонуються понад 1500 експонатів археологічної спадщини, які розміщені на площі 850 квадратних метрів у Будинку мистецтв. Крім збірки археологічного музею Баден-Вюртембергу тут демонструються і колекції з інших музейних фондів Німеччини, а також з України та Франції . Окрасою експозиції стали знахідки з Сокальщини, які належать КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей».

Загалом для експонування було передано понад 20 артефактів з Карова, які німецькі колеги також взялися відреставрувати. Зокрема, це посуд зі скла та бронзи провінційно-римського походження, червонолакова кераміку типу «Terra sigillata», фрагменти римських амфор, ритуально пошкоджену зброю (мечі, наконечники списів, стріл, металеві частини щитів), предмети кінського верхового спорядження тощо.

На особливу увагу заслуговує бронзовий казан, використаний в якості поховальної урни. Він прикрашений погруддями трьох чоловіків, волосся яких заплетене у т. зв. «свебський вузол». Такі зачіски носили германці свебського походження, які проживали на початку нашої ери у межиріччі Вісли та Одеру. На сьогодні казан з Карова є третьою знахідкою такого типу в Європі.

Кураторка виставки Ґабріеле Ґренерт (Gabriele Graenert) в інтерв’ю Deutsche Welle зазначила: «Бронзовий казан було спеціально виготовлено в майстернях Римської імперії і, за припущенням, це був дипломатичний подарунок для ватажка германців, германського князя, додає Ґренерт. Територія сучасної Львівщини, як і багато інших європейських регіонів, хоч і не належали до Римської імперії, але вплив римської культури відчувався далеко за її межами, зокрема, чимало археологічних знахідок зі стародавніх поховань походять з римських майстерень, адже у ті часи римський посуд вважався об’єктом престижу».

Хочемо щиро подякувати організаторам виставки у Штутгарді професору Клаусу Вольфу (Prof. Dr. Claus Wolf), доктору Ніні Вільбургер (Dr. Nina Willburger ) пані Ніколь Ебінґер (Nicole Ebinger), пані Ґабріеле Ґренерт (Gabriele Graenert) за підтримку і повагу до України та її культурної спадщини .

Більше інформації за посиланням