80 засідання Міждисциплінарного наукового семінару Modus Legendi “ Ісидор Шараневич і витоки археологічних студій у Львівському університеті (До 190 річниці від дня народження Ісидора Шараневича)”

28.02.2019 | 09:38

20 лютого 2019 р. відбулось 80 засідання Міждисциплінарного наукового семінару Modus Legendi “ Ісидор Шараневич і витоки археологічних студій у Львівському університеті (До 190 річниці від дня народження Ісидора Шараневича)”. Доповідь виголосила Наталія Білас, к. і. н., в. о. завідувача кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки ЛНУ імені Івана Франка.
Наталія Білас у своїй доповіді зробила акцент на внеску Ісидора Шараневича до розвитку археології у Галичині в останній чверті ХІХ ст. та значенні його відкриттів для національного піднесення українців, а також його праці на посаді професора Львівського університету, яку він обіймав у 1873-1899 рр. У часі праці у Львові Ісидор Шараневич налагодив контакти з київськими вченими, зокрема був у дружніх взаєминах із Володимиром Антоновичем.
За словами Н. Білас, Ісидор Шареневич був першими активним дослідником матеріальної культури Галицько-Волинського князівства. Зокрема у 1882 р. він звернувся з проханням до державних органів Галичини асигнувати кошти на розкопки у Галичі, а згодом запропонував проект цих розкопок, який був частково ухвалений. Подальші дослідження княжого Галича професор Шараневич проводив спільно з о. Лаврецьким, парохом с. Залукви, та професором Львівського університету Людвігом Цвіклінським. Розкопки у Галичі були важливими не лише для істориків, а й для піднесення національного духу українців і“попередили” подальші відкриття Ярослава Пастернака. Археологічні знахідки у Галичі стали основою для створення збірки Музею Ставропігійського інституту. Окрім археологічних досліджень у Галичі, Ісидор Шараневич проводив вивчення Звенигорода та пам’яток висоцької культури у селах Чехи та Висоцько.
Також Наталія Білас розповіла про взаємини професора Шараневича з Володимиром Антоновичем, Михайлом Грушевським, а також окреслила вплив Шараневича на одного з найвідоміших українських музейних діячів – Іларіона Свєнціцького.
Насамкінець доповідач розповіла про участь професора Львівського університету у музейній діяльності, зокрема про організацію археологічних виставок у 1880 р. та 1886 р., а також охарактеризувала внесок Шараневича у створення археологічного музею Львівського університету.
Назарій Лоштин