Конкурс на участь у програмі «Студії мультикультурної історії»

13.04.2023 | 09:50

Оголошується конкурс на участь у програмі «Студії мультикультурної історії». В основі програми – проєктний та мультиперспективний підходи до навчання й дослідження історії.

Якщо Ви вчителька/вчитель чи викладачка/викладач історії (або інших суспільних дисциплін), маєте ініціативних учениць/учнів чи студенток/студентів і цікаву тему з дослідження місцевої мультикультурної історії Вашого краю – це Ваш шанс реалізувати власний історичний проєкт. Також на участь у програмі можуть подавати заявки всі, хто цікавиться краєзнавчими студіями з мультикультурної історії.
Ви можете здійснювати своє дослідження як самостійно, так і разом з ученицею/учнем (не молодше 9-го класу) чи студенткою/студентом. Якщо Ви подаєте заявку на конкурсний відбір разом із ученицею/учнем або ж студенткою/студентом, участь у настановному та фінальному тренінгах братимете лише Ви як науковий керівник дослідження.

ЩО МИ ПРОПОНУЄМО?

Програма «Студії мультикультурної історії» відбуватиметься в кілька етапів.

Набір учасниць/учасників. Щоб стати учасницею/учасником програми, ми пропонуємо Вам до 10 червня включно заповнити заявку за покликанням https://docs.google.com/…/1YxHOEm6yEdODr1aY6ZIPxs3…/edit Проєктна ідея може бути присвячена одному з аспектів мультикультурної історії Вашого краю чи історії однієї з недомінантних груп. Йдеться про широку палітру тем, пов’язаних із:
– історією недомінантних етнічних груп (етнічні меншини, що в різний час мешкали на території України);
– історією міжетнічних взаємин на пограниччі культур;
– історією розмаїтих релігійних та інших культурних груп;
– історією різних форм тоталітарного насильства (за умови, що таке насильство було спрямоване на викорінення/знищення мультикультурності);
– соціальними аспектами історії дитинства;
– жіночою історією;
– дослідженням особливостей культури пам’яті про мультикультурне минуле;
– будь-якою іншою історичною проблематикою, яка, на Вашу думку, пасує до контексту мультикультурності.

Настановний тренінг. За результатами конкурсу буде відібрано 16 учасниць/учасників тренінгової програми. Ми запросимо Вас до участі в першому настановному тренінгу, який відбуватиметься 10–13 липня в м. Рівне (запрошення надійдуть на Ваші електронні скриньки не пізніше 24 червня). Під час тренінгу Ви отримаєте відповіді на такі запитання:
– що таке проєктний підхід та як ми можемо використовувати його під час навчання й дослідження історії?;
– що таке мультиперспективність і контроверсійність та як їх потрібно враховувати під час історичних студій (або навчання/викладання історії)?;
– як використовувати методи усної історії під час власного дослідження?;
– як писати статті до Вікіпедії?;
– як створити власний вебсайт або оформлювати блог, не маючи попередніх знань та досвіду;
– як створювати короткометражне документальне відео із теми свого дослідження, не маючи попередніх навичок та спеціальної техніки;
– як створювати виставку/фотоальбом із теми свого історичного дослідження.

Дистанційна робота. Після проведення настановного тренінгу Ви отримаєте можливість обрати один або декілька продуктів, які хотіли б створити:
1) блог або персональний вебсайт, що міститиме результати Вашого дослідження за обраною темою;
2) фотоальбом/виставка;
3) короткометражне документальне відео;
4) стаття у Вікіпедії.
Під час роботи над кінцевим продуктом Ви отримуватимете менторську підтримку від наших експертів. Вони здійснюватимуть періодичні дистанційні консультації в зручному для вас форматі.

Фінальна зустріч. У жовтні 2022 р. ми проведемо зустріч фіналістів, під час якої Ви зможете презентувати результати власних досліджень. Найкращі проєкти буде відзначено цінними подарунками. Всі учасники програми отримають сертифікати.

Довідково: Програма відбувається в межах реалізації проєкту «Студії мультикультурної історії» за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні.

Контактні особи:
Петро Долганов: тел.: (097) 481 36 81; e-mail: petro.dolhanov@gmail.com
В’ячеслав Долід: тел.: (098) 517 10 80; e-mail: v.v.dolid@gmail.com