Круглий стіл “ОБРАЗ УКРАЇНИ У ПОЛЬСЬКОМУ МИСТЕЦЬКОМУ ДИСКУРСІ ХІХ ст.”

18.09.2019 | 11:05

ХХVI Форум видавців у Львові, як і щороку, буде насичений презентаційними заходами, інтелектуальними дискусіями, літературними, музичними акціями, серед яких чимало стосуватимуться мистецької тематики, а також – театральних питань.
Зокрема, у четвер 19 вересня 2019 р. (14.00–14.45) у рамках Тематичного кластеру “Історія” у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. М. Драгоманова, 5) відбудеться круглий стіл, у якому візьмуть участь:
• історик Мар’ян Мудрий (ЛНУ ім. Івана Франка) – модератор
• театрознавець Майя ГАРБУЗЮК (ЛНУ ім. Івана Франка)
• мистецтвознавець Роман ЯЦІВ (Львівська національна академія мистецтв)
• полоніст Григорій ЧОПИК (Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка)
Серед обговорюваних питань: міжнаціональний діалог, реалізовуваний на основі імагологічних образів; “живучість” сформованих у ХІХ ст. образів українця як Іншого упродовж ХХ – поч. ХХІ ст., а також – нові наукові видання з історії дослідження українсько-польських взаємин у сфері мистецтва, серед яких – монографія Майї Гарбузюк “ОБРАЗ УКРАЇНИ У ПОЛЬСЬКОМУ ТЕАТРАЛЬНОМУ ДИСКУРСІ ХІХ ст.: СТРАТЕГІЇ ТА ФОРМИ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ” (Львів, 2018). Це видання унікальне й новаторське в українській мистецтвознавчій науці, адже в ньому чи не вперше комплексно проаналізовано основні ідейно-тематичні напрями та форми українських топосів у польському театрі, розкрито їхню специфіку та динаміку розгортання, окреслено географію поширення польських вистав з українською тематикою як прояв феномену українсько-польського театрального пограниччя.

Круглий стіл “Образ України у польському мистецькому дискурсі ХІХ ст.” може зацікавити не лише мистецтво-, музико-, театрознавців, культурологів, літературознаців, фольклористів, істориків, а й усіх, кого цікавить історія українсько-польських мистецьких взаємин.

Роман Лаврентій