Лекція Катрін Гуссефф “Обмінюючи людей: доля польської і української меншин у новому польсько-радянському прикордонні (1944-46)”

27.11.2019 | 09:48

Запрошуємо на лекцію Катрін Гуссефф (Центр російських і східноєвропейських студій Французької академії наук) “Обмінюючи людей: доля польської і української меншин у новому польсько-радянському прикордонні (1944-46)”.

Наближення Радянської армії до польського кордону (у сучасному вигляді) у середині 1944 р. підтвердило анексію Радянським союзом східних територій Польщі між двома світовими війнами. Це рішення було уособлене у низці угод про відселення меншин, розташованих по обидва боки нових кордонів, аби етнічні межі відповідали лінії політичного кордону цих держав. Між Україною і Польщею це переселення меншин набуло форми справжнього обміну населенням. Близько 500 000 українців з Польщі і понад 800 000 поляків з України змушені були покинути свої домівки та повернутися до своєї “батьківщини”.

Як саме відбувалися ці переселення, які тривали майже два роки, від жовтня 1944 р. до липня 1946 р.?
Історія цих переселень поки що вивчалася однобоко, або враховуючи історію переселення поляків з України, або українців з Польщі. Але як вплинули ці переміщення на динаміку від’їздів та/або спротиву на початку цих процесів? Якими були очікування і обіцянки у кожній із спільнот? Наскільки вплинув цей політичний план об’єднати етнічно прикордонні регіони на хід та на радикальність цих вимушених міграцій?

⚫ 28 листопада, четвер, 18.30
⚫ конференц-зал Центру міської історії, Богомольця 6

Лекція відбуватиметься французькою мовою з синхронним перекладом українською мовою.

Партнер події – Alliance française de Lviv

Про лекцію на сайті Центру: http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/?newsid=3322