Міжнародний воркшоп “Тюрма і місто. Простори ув’язнення, практики виключення і публічна комунікація”

24.04.2019 | 10:43
Запрошуємо зголошуватись на міжнародний воркшоп “Тюрма і місто. Простори ув’язнення, практики виключення і публічна комунікація”
Дати і місце:
3–4 жовтня 2019 р.
Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів, Україна
Задум семінару полягає у тому, щоб поглянути на в’язниці як публічні простори, які попри закритість, за своєю суттю є частиною міської канви. Ми прагнемо обговорити місця відбування покарання як мікрокосм міських суспільств та проаналізувати їх переосмислення та сучасне використання. Історично, місця ув’язнення були частиною системи карного законодавства, тож тюрми часто розташовувалися неподалік від будівель суду. Незважаючи на те, що у XIX столітті вони були міськими спорудами на периферії, з розбудовою міст у ХХ столітті більшість в’язниць опинилися у центрі міста.
Семінар запрошує дослідників розглянути динаміку між практиками виключення і специфічним переплетінням соціальних відносин, які формувалися між ув’язненими та адміністрацією тюрем. Наша мета – вийти за рамки фукодіанської моделі контролю та наративу дисциплінування монополізованого державою та інтерналізованого в’язнями. Семінар радше розглядатиме тюрми як простір домовляння між різними суб’єктами, серед яких не тільки ті, хто діяв від імені держави (наприклад, наглядачі, капелани чи медики), а й юридичні суб’єкти і самі ув’язнені, які мають хай і обмежену, але свою активну роль у використанні тюрми для власних цілей. Хоча тюрми сприймаються як символічні і метафоричні місця репрезентації держави, нас насамперед цікавлять конкретні міські середовища місць ув’язнення та взаємодія і стосунки між задіяними акторами.
Запрошуємо подавати пропозиції зі всіх галузей гуманітарних і суспільних наук, і сподіваємося залучити до розмови науковців, які вивчають різні періоди і місця, та досліджують зв’язок між практиками ув’язнення і міськими середовищами. Чекаємо на зголошення на такі і інші теми і питання:
  • Тюрми як мікрокосми: що ми знаємо про внутрішнє соціальне життя ув’язнених?
  • Тюрма як інкубатор сучасностей: як впливали тюремні мережі на довколишні суспільства?
  • Після тюрми: як міста давали собі раду з темним минулим просторів насильства у самому своєму центрі?
Структура семінару
Перший день семінару розпочнеться з сесії «Бригідки: будівля та її історії» про минуле Львівського слідчого ізолятора, відомого як тюрма Бригідки у польській, українській і єврейській історії. Розташований цей об’єкт у самому центрі міста, і там досі знаходиться діючий слідчий ізолятор СІЗО № 19. Ми спробуємо поглянути на історію цього місця з емпіричної точки зору та об’єднати різні історіографії, які досліджували Бригідки як простір для дій держави, насильства, але також і повсякденного спілкування і домовляння між представниками держави, ув’язненими, і мешканцями міста. На другий день семінар розгляне ширші контексти тюремних просторів у міському середовищі. Під час останньої частини семінару ми розглянемо різні досвіди перетворення тюрем у публічні місця. І завершальна дискусія поставить питання, наскільки вони актуальні сьогодні для Львова, і загалом для цього регіону.
Учасники
Запрошуємо зголошуватися до участі як досвідчених вчених, так і молодих дослідників та аспірантів. Семінар відкритий для дослідників з різних дисциплін, таких як історія, антропологія, соціологія, урбаністичні студії, історія архітектури, студії комунікації, культурологія та пов’язані галузі. Семінар планується як міжнародний академічний формат з розісланими заздалегідь тезами. Ми плануємо прийняти до 15 учасників.
Як зголоситися
Щоб взяти участь в семінарі, надсилайте свої тези (до 500 слів); коротку біографію (1-2 стор.) до 15 травня 2019 р. на адресу conferences@lvivcenter.org з темою листа “Тюрма і місто”. Ваша заявка має пояснити зв’язок вашої теми з темами і питаннями семінару та вказати короткий список джерел.
Оргкомітет оголосить про результати відібраних доповідей на семінар до 1 червня 2019 р.
Реферат попередньої публікації (до 5000 слів) очікуються до 10 вересня 2019 р.
Мови
Робоча мова семінару – англійська.
Під час семінару про Бригідки і публічної дискусії буде забезпечено синхронний переклад в парі українська-англійська мови.
Фінансування
Організатори компенсують витрати на дорогу та проживання у Львові.
Дати
15.05.2019 р. – для зголошень
1.06.2019 р. – надання інформації про відібрані пропозиції
10.09.2019 р. – для надсилання рефератів
Організатори
Німецький історичний інститут, Варшава
Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів
Партнери
Львівська міська рада
Львівське регіональне представництво Консультативної місії ЄС (EUAM) Україна
Оргкомітет
Фелікс Акерман (Німецький історичний інститут, Варшава) ackermann@dhi.waw.pl
Софія Дяк (Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів) s.dyak@lvivcenter.org
Олег Разиграєв (Східноєвропейський університет імені Лесі Українки, Луцьк)razygraev@ukr.net