На порозі модерного світу: українські консервативні середовища в Галичині в першій чверті XX століття. Семінар за участю Романа Лехнюка

03.10.2019 | 09:27

Маємо за честь запросити вас на черговий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України (Рада молодих вчених Ін-ту українознавства), який вже традиційно відбуватиметься за співпраці із Науковою бібліотекою Львівського національного університету імені І. Франка.
Цього разу доповідачем буде асистент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету “Львівська Політехніка” Роман Лехнюк.
Тема семінару: “На порозі модерного світу: українські консервативні середовища в Галичині в першій чверті XX століття”.

Дослідник анонсує:
“В рамках лекції буде розглянуто три галицькі суспільно-політичні й культурно-інтелектуальні середовища, у діяльності яких у першій чверті ХХ ст. знаходила вияв українська консервативна думка – русофілів, християнських суспільників і Греко-католицьку церкву. Їхній консерватизм був не так цілісною ідеологією, як стилем мислення, а отже рідко пропонував прості й готові відповіді на складні питання. Попри різноманітність форм і практик українського консерватизму в Галичині, історія цих середовищ проливає світло на чимало спільних дилем, які виникали у зв’язку із суспільною модернізацією краю. І далеко не всі ідеї й починання консерваторів пройшли випробування часом”.