Презентація книи Руслана Сіромського «Розсекречено»: нариси національно-визвольного руху на Городоччині» у Городоцькому історико-краєзнавчому музеї

07.12.2022 | 14:15

У Городоцькому історико-краєзнавчому музеї сьогодні, в День ЗСУ, відбулася презентація книги нашого земляка, в.о. декана історичного факультету, доктора історичних наук Руслана Сіромського «Розсекречено»: нариси національно-визвольного руху на Городоччині». Модерував захід знаний історик, керівник освіти Городоччини та очільник району попередніх років Володимир Більовський.

Півтори години промайнули непомітно, у присутніх від доторку до історії завмирали та повнились гордістю серця, а на очі навертались сльози – так буває, коли разом чисельно збираються небайдужі, об’єднані спільними ідеями і поглядами.

У цій книзі – багато “вперше”. Вперше друкованим словом вийшли деякі історично значущі факти про Городоччину понад столітньої давнини, вперше вголос зазначено імена деяких антигероїв того часу, вперше виокремлено роль жінок у національно-визвольних змаганнях, вперше опубліковано посмертні фото загиблих деяких борців за Україну, пам’ять про яких щорічно вшановуємо.

Як зазначив автор книги Руслан Сіромський, ідея написання книги належить редактору часопису “Народна думка” Роману Смілці. Присутні на заході також погодились із думкою, що Городоччині пора мати й окрему книгу повної історії звитяжного краю.

Автор каже: “Коли, вивчаючи протоколи допитів, я на власні очі бачив на папері сліди засохлої крові, коли помічав, як на стінах тюрми на Лонцького кров проступає крізь побілку на стінах – я з трепетом розумів, що стаю справжнім істориком, доторкаюсь до живої історії”.

Через призму фактів, архівних документів науковець проливає світло на окремі історичні події, пов’язані із боротьбою за українську державність на Городоччині у першій половині ХХ століття. Ця книга – про діяльність українського підпілля, боротьбу органів НКВС та НКГБ проти повстанців, про долі людей, які були у вирі національно-визвольних змагань.

Високо оцінив історичну працю Руслана Сіромського присутній на презентації книги письменник, професор Роман Горак.

Слово перед присутніми мав голова Городоцької територіальної громади Володимир Ременяк, який підтримав добру ідею та знайшов позабюджетні кошти, аби книга змогла вийти у світ у непростий воєнний час.

Думками про книгу із присутніми також поділились священнослужитель ПЦУ із Грімного Мирослав Попович, вчитель історії із Тучап Ольга Кміть, директор КУ “Городоцький історико-краєзнавчий музей” Городоцької міської ради Ганна Кузбит, краєзнавець Любомир Світенко, військовий, учасник бойових дій, учасник Іловайського котла, Довжанського котла, підполковник із Снігурівки, що на Миколаївщині. Учасниця проводу ГО Апостольська Чота Уляна Греділь зазначила про важливість презентації історичної праці Руслана Сіромського для молоді очолюваної організації.