Триває навчання у «Школі Гідів»

27.10.2023 | 12:39

Як «Школа Гідів» «препарувала» міфи про «австрійський» Львів.

В історії м. Львова можна виділити чимало періодів, котрі несуть нашарування ностальгії у свідомості його жителів. І одним із найяскравіших прикладів такого ставлення є, поза сумнівом, часи «бабці Австрії». Втім, чи дійсно все було настільки безхмарно у взаєминах Галичини та офіційного Відня? Як відбувався процес «модернізації» «Барелянду» – дикої «Країни Ведмедів», як іменували нову провінцію самі австрійці? І чи мали чим дорікнути чужоземним чиновникам самі львів’яни? Саме цей період – далекий і часто надміру романтизований – і став предметом розгляду на черговому занятті «Школи Гідів» 25 жовтня.

Очільник курсів Тарас Олексин надав змогу своїм вихованцям поринути у непростий період змін, що сколихнув наш край після Першого поділу Речі Посполитої восени 1772 р. Зустріч різних культур, – а то й різних цивілізацій! – стала непростим досвідом для обох сторін, а «притирання» зайняло багато десятиліть. Позначилося воно навіть на архітектурному обличчі нової «столиці» краю, докорінно змінивши логіку планування міста і повпливавши, у свою чергу, на комфорт проживання у ньому. І все це – на фоні націєтворчих процесів, що сколихнули Європу впродовж «довгого» ХІХ ст.

Тож не дивно, що лекція стала своєрідним «рекордсменом» за власною тривалістю, хоча й вмістила в себе лише перший етап нового досвіду львів’ян. Якими ж були наступні сюрпризи для галичан – дізнаємося уже сьогодні.

Окремо відзначимо, що спільний проект Дитячий центр туризму, спорту та екскурсій МЖК-1  та нашого факультету приваблює все нових і нових учасників. І на фото – лише ті з них, хто долучився до заняття безпосередньо. Частина ж онлайн-учасників продовжує залишатися стабільно помітною. Якщо ж Ви також бажаєте отримати навички професійного екскурсовода – записуйтесь на наші курси за адресою: https://cutt.ly/Jwbp45Mk