Відбулась презентація путівника «Тіні єврейського міста»

23.09.2019 | 09:18

18 вересня у Науковій бібліотеці ЛНУ імені Івана Франка відбулась презентація путівника «Тіні єврейського міста» (Львів, 2019) від Видавництва Літопис . Автор – відомий історик та львовознавець Андрій Козицький. Окрім автора, участь у заході взяли також директор видавництва Михайло Комарницький та директор Наукової бібліотеки Василь Кметь. Модератор – Ігор Петрій.
У вступному слові модератор звернув увагу на те, що цей путівник буде корисним не лише для туристів, а й для львів’ян, адже єврейська історія Львова – це своєрідна terra incognita для широкого загалу.
Михайло Комарницький розповів про процес створення путівника, активна робота над яким тривала два роки. За словами видавця, автору вдалось систематизувати 600-літню історію євреїв Львова та вмістити її у 6 маршрутів містом, а також у мандрівку Львівською областю. Видавець також наголосив, що автор особисто пройшов усі маршрути по місту.
Автор у своєму виступі закцентував на актуальності книги у часі російської агресії проти України, адже саме з початком війни у нашій країні відбулось зближення євреїв та українців. Відповідно путівник «Тіні єврейського міста» – своєрідний крок назустріч, український жест поєднання. Всі євреї різні – так окреслює головну ідею путівника Андрій Козицький. У путівнику показано релігійних і нерелігійних, багатих та бідних євреїв. Автор стверджує, що неправильно зводити історію євреїв Львова виключно до руїн синагог. Також історик наголошує на важливості для історії міста внеску асимільованих євреїв – як приклад варто згадати відомого художника Яна Генрика Розена. Кожен маршрут у путівнику показує певний етап історії євреїв у столиці Галичини.
Директор Наукової бібліотеки Василь Кметь розповів про потребу формування зваженого погляду на історію – це й має на меті зробити путівник Андрія Козицького.
Презентація путівника «Тіні єврейського міста» відбулась у рамках кластеру «Історія» 26 Book Forum.

Назарій Лоштин.