Відбулася остання лекція з циклу «Історія українського державотворення: правда замість фейків»

30.05.2022 | 11:17

Минулого тижня відбулася остання лекція з циклу «Історія українського державотворення: правда замість фейків» – спільної ініціативи Департаменту освіти і науки Львівської ОВА та історичного факультету Львівський національний університет імені Івана Франка .

Висловлюємо подяку лекторам, які працювали на волонтерських засадах: Тамарі Полещук, Ользі Щодрій, Андрію Заяцю, Аллі Середяк, Віктору Голубко, Андрію Козицькому, Івану Федику, Ігорю Підкові.

Усіх лекторів відзначено подяками від Департаменту освіти Львівської ОВА.

Днями за підсумками проєкту в департаменті освіти організували круглий стіл. Одним з важливих питань, яке обговорили учасники круглого столу, було питання про організацію і зміст шкільного курсу історії. Чинна модель, що передбачає лінійне викладання окремих курсів «Історія України» та «Всесвітня історія» від 6 по 11 клас, не відповідає сучасним викликам.

Так один з учасників круглого столу Андрій Козицький стверджує: «Формування ціннісних орієнтацій людини та її національної ідентичності через історію відбувається тоді і тільки тоді, коли дитина здатна ставити минулому запитання та знаходити на них відповіді. Щоб мотивувати учня до пізнання національної історії, треба формувати вміння цю інформацію опрацьовувати та осмислювати, виносити на обговорення, стимулювати історико-пошукову роботу. Для такого навчання потрібно більше ніж виділено на вивчення «Історії України» і «Всесвітньої історії» навчального часу».

Розвінчування міфів російської пропаганди – це один з важливих напрямів національної політики пам’яті, в якому має рухатись українська освіта.

«В умовах, коли наш ворог зробив історичні факти предметом маніпуляцій, перекручування і знецінення, представлення та осмислення історичної правди, стає ефективним інструментом консолідації українського суспільства. Свідчення цьому – масовий інтерес до циклу лекцій «Історія українського державотворення: правда замість фейків. Можу сказати, що менш ніж за тиждень, виділений на реєстрацію, слухачами циклу лекцій побажали стати понад 2250 осіб, з них усі лекції планували прослухати більш ніж 1600. Станом на сьогодні маємо понад 6,5 тис. переглядів записаних лекцій, причому інтерес до циклу не спадає», – зазначив член експертної ради при департаменті освіти Роман Пастушенко.

Учасники круглого столу домовились продовжити дискусію на цю тему з освітянами та науковцями.

? Переглянути усі відео з циклу «Історія українського державотворення» ви можете за покликанням:

https://bit.ly/3Gm18Yt

? Переглянути запис круглого столу:

https://youtu.be/dG6-gHlpyTo