Відбулася презентація книги про Ярослава Пастернака

10.04.2023 | 12:53

6 квітня 2023 року в Археологічному музеї Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги про величну постать української археології, музейника, науковця, громадського діяча Ярослава Івановича Пастернака. Видання, присвячене 130-річчю від дня народження науковця, вийшло під назвою «Ярослав Пастернак і локальна історія».

Захід відбувся за участю Ректора Львівського університету, члена-кореспондента НАН України, професора Володимира Мельника, викладачів та працівників Університету, представників Львівської обласної ради та місцевої інтелігенції, зокрема родини Ярослава Пастернака.

«В історії України є періоди і постаті, без яких сьогодення було б неможливим – це, до прикладу, Січове Стрілецтво, воїни Української Галицької Армії, Української Повстанської Армії, які боролись за незалежність України. Це і шістдесятники, і учасники Революції Гідності ‒ студенти і сивочолі українці, які висловили свою позицію з приводу відновлення і становлення незалежної держави України і боролися за цінності, які відповідають архетипу ментальності й ідентичності українця як такого. Серед цих епох, які створили ланцюжок історії України, яскраво вирізняються такі постаті як Ярослав Пастернак», ‒ наголосив Ректор.

Додамо, що видання «Ярослав Пастернак і локальна історія» ‒ це ще один крок на шляху до повернення історичної пам’яті українського народу та, зокрема, популяризації постаті Ярослава Пастернака і промоції його малої батьківщини – с. Зіболки Львівського району Львівської області. Видання містить низку статей про видатного археолога, зокрема про його дослідницьку діяльність, музейну місію, бібліотечну справу, а також родинні спогади.