Відбулося обговорення ОПП «Соціологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти (онлайн-зустріч із випускниками кафедри соціології різних років)

15.03.2023 | 11:45

9 березня 2023 року відбулася онлайн-зустріч викладачів кафедри соціології Львівського національного університету імені Івана Франка із випускниками-соціологами різних років. Модератором зустрічі була гарант освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня вищої освіти проф. Коваліско Н.В.

До обговорення освітньо-професійної програми «Соціологія» долучилися: Т. Лукеря, експерт-аналітик аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив» (м. Київ); Х. Ілик, завідувачка Центру моніторингу Львівського національного університету імені Івана Франка; О. Бриндзак (requirement analyst у компанії Eleks); В. Кутікіна (middle strong release engineer у компанії Intellias); М. Прихід, фахівець із зв’язків з громадськістю і пресою Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, а також викладачі та представники ЗВО: І. Криницька, доцент кафедри педагогіки та соціальної роботи Українського Католицького Університету; О. Філюк, керівниця відділу менеджменту якості освітнього процесу ЦЗЯО.

Зустріч із випускниками дала підстави обговорити основні складові освітньо-професійної програми «Соціологія» для магістрів із огляду здобутих ними знань, вмінь та  професійних компетенцій.

Загалом, учасники зустрічі  позитивно оцінили знання, здобуті під час свого навчання в Університеті, а відтак перейшли до обговорення складових ОПП магістерського рівня.  Так, Лукерею Т. акцент був зроблений  на глибшому  аналізі політик (особливо на рівні децентралізації та взаємодії з державним апаратом), виходячи з  власного досвіду роботи як експерта-аналітика в центрі «Лабораторія законодавчих ініціатив». Йшлося також про організаційні складові центрів проектування. Ілик Х. наголосила на розвитку аналітичних вмінь та навичок студентами-магістрами, а також на поглиблене застосовування як соціологічних, так і статистичних методів спеціалізованого програмного забезпечення для різних дослідницьких завдань. Бриндзак О. відзначила значення програмного забезпечення для візуалізації аналітичних даних.  Позитивно було відзначено (Криницькою І., Філюк О.)  наявність у магістерській ОПП таких дисциплін, як «Соціальне проектування», «Моніторинг та оцінювання соціальних проектів та програм», «Оцінка ефективності рекламних компаній та PR-технологій», оскільки це перспективні напрямки сучасної експертної діяльності, які на сьогодні вкрай потребують фахівців із оцінювання соціальних проєктів Було запропоновано розширити в межах цих дисциплін тематику написання грантових заявок, вміння розробити кошторис як самої заявки, так і складових соціологічного дослідження. Окремої уваги заслуговує, на думку експертів, робота з неприбутковими організаціями, з кризовими категоріями населення, а також спільні дослідницькі проєкти на запити місцевих громад.

Усі пропозиції та рекомендації експертів викладачі кафедри обговорили в форматі дискусії та конструктивного діалогу. Цінність запропонованих ідей буде розглянута на методологічному семінарі (засіданні)  кафедри соціології та у подальшому вони будуть враховані в оновленому навчальному плані для   освітньо-професійної програми  «Соціологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти.