Запрошуємо до участі у семінарі, присвяченому історії та археології країн Візантійської Співдружності в епоху Середньовіччя: Абетка європейської спадщини. Археологія Візантійської Співдружності

22.02.2024 | 09:22

Дорогі друзі,

Жешувський університет (Польща) та Ляйбніц-Інститут історії та культури Східної Європи (GWZO) у Ляйпціґу (Німеччина) запрошують науковців та студентів з України до участі у семінарі, присвяченому історії та археології країн Візантійської Співдружності в епоху Середньовіччя: Абетка європейської спадщини. Археологія Візантійської Співдружності.

Семінар фінансується Міністерством науки і вищої освіти з коштів проекту “Ex oriente lux – модернізація та інтернаціоналізація досліджень спадщини східної Польщі” / “Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej” (NdS/543907/2021/202) та бюджету GWZO, Ляйпціґ. Семінар був задуманий як платформа, де провідні дослідники могли б поділитися своїми думками про окремі аспекти загальної історії, історії мистецтва та археології православних країн. Лекції будуть перекладені одночасно англійською, польською та українською мовами (письмовий та усний переклад: https://jakimowicz.com.pl/en/strona-glowna/).

Семінар відбуватиметься у три блоки (з 9:00 до 15:00 – 16:00): 26-29 лютого // 13-16 травня // та 10-13 червня 2024 року.

Понад п’ятдесят лекторів з Європи та США представлять панораму середньовічної історії східних православних земель та відповідні попередні дослідження. Доповіді в рамках лютневого блоку будуть зосереджені на ознайомленні з історією, мистецтвознавством та археологією Візантії та її сусідів. Травневий і червневий блоки нашого семінару будуть присвячені окремим регіонам Середземномор’я (Кіпр, Сицилія, південна Італія), Балкан (Болгарія, Сербія), а також Центрально-Східної Європи (Угорщина), Східної Європи (Русь, Литва) і Кавказу. Іншими важливими проблемами для обговорення є етнічна інтерпретація археологічних матеріалів та поява середньовічних ідентичностей.

Переклавши весь семінар на українську мову, ми хочемо залучити студентів в Україні, яка постраждала від російського вторгнення.Божевільна атака Росії привела багатьох жителів Німеччини, Чехії, Скандинавії до безпосереднього контакту з людьми з України. З іншого боку, Польща раптово перестала бути відносно моноетнічною країною (яка стала такою після Другої світової війни). Вивчення народів, які в минулому входили до складу Візантійської Співдружності, в тому числі й Київської Русі, перестало бути інтелектуальною розвагою, а стало нагальною потребою.

Щоб приєднатися до нашого семінару, Вам потрібно зареєструватися на сайті GWZO, Лейпциг (див. посилання нижче), вказавши своє ім’я та прізвище. Ніки на кшталт Джеймс Бонд 17 не приймаються. Просимо учасників утриматися від запису індивідуальних презентацій.Будь ласка, надсилайте Ваші запитання на адресу abc.byzantium@gmail.com, вказавши Ваше ім’я, прізвище та адресу електронної пошти.

Щиро Ваші, Марцін Волошин (Жешув/Ляйпциґ), Катажина Радзівілко (Жешув), Едіта Келбонь (Жешув), Анастасія Корохіна (Київ/Ляйпціґ), Інес Рьослер (Ляйпціґ) та Лоренц Фьортіг (Ляйпциґ).

За більш детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Марціна Волошина: marcinwoloszyn@gmail.com

REGISTRATION

Sie sind zu einem Zoom Meeting eingeladen.

Wann: 26.Feb. 2024 08:30 Amsterdam, Berlin, Rom, Stockholm, Wien

Registrieren Sie sich bitte für das Datum und die Uhrzeit, die Ihnen am besten passen:

https://eu01web.zoom.us/…/u5Urdu…

Nach der Registrierung erhalten Sie eine Bestätigungs-E-Mail mit Informationen über die Teilnahme am Meeting.

Ines Rößler, M. A.

Zentrales Veranstaltungsmanagement / Central Conference Management

Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa (GWZO)
Leibniz Institute for the History and Culture of Eastern Europe (GWZO)

Specks Hof (Eingang A)
Reichsstraße 4-6
D-04109 Leipzig

Tel.: + 49 (0)341-97 355 75