100-річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки

29.10.2018 | 08:57

Західноукраїнська Народна Республіка – українська держава, що фактично існувала протягом 1918—1919 років, формально ж і до 1923 року, на території Західної України зі столицею у Львові. Постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорської імперії.

19 жовтня 1918 оголошена «Проклямація Української Національної Ради» про створення Української держави в українських етнографічних землях Австро-Угорщини. 13 листопада 1918 Українська Національна Рада затвердила Конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», нова держава отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка».

Запрошуємо мешканців Львівщини та гостей стати частиною відзначення 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки:

Напередодні, 31 жовтня, усіх охочих запрошуємо о 20:00 год. у Кінопалац, що на вул. Театральній, 22 на вечір «Ніч утворення ЗУНРу. Знайомство з Дмитром Вітовським»

А вже 1 листопада з 9:00 год по 16:00 год біля будівлі Львівської ОДА відбудеться театралізоване військово-історичне дійство, під час якого відтворять події Листопадового чину.

Об 11:00 год – покладання квітів до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському кладовищі, а також до могил Д. Вітовського – Держсекретаря військових справ ЗУНР, М. Галущинського – коменданта Січових Стрільців, О. Тисовського – керівника і засновника «Пласту», С. Левицького – воїна УГА .

Об 11:30 год – покладання квітів до могили Президента Національної Ради ЗУНР Є. Петрушевича та могил сучасних Героїв на полі почесних поховань № 76.

О 13: 00 год – відкриття пам’ятника героям ЗУНР та УГА у м. Львів на розі вул. Огієнка та Листопадового Чину.

О 14: 00 год – масштабна Студентська хода від Франкового університету до Янівського кладовища.

О 14:30 год – покладання квітів та віче на Меморіалі Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі.

О 15: 30 год – вшанування пам’яті Андрія П’ясецького на Куртумовій горі.

О 16:00 год – фінал національного квесту «ЗУНР» та «Чай з січовиками» на вул. Винниченка,18.

О 17:00 год – вшанування пам’яті загиблих на братській могилі УСС на цвинтарі Старого Знесіння.

Завершаться заходи спецпогашенням маркованого конверта з оригінальною маркою та проектом «Історія сили. Музичний літопис ЗУНР» з нагоди відзначення 100-ї річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки у Львівському національному академічному театрі імені опери та балету імені Соломії Крушельницької

2 листопада відбудеться перепоховання двох вояків УГА на місцевому цвинтарі у с. Керниця Городоцького району.