Bебінар: «Усна історія в навчальному процесі: як створювати та працювати з усноісторичними свідченнями»

01.06.2021 | 09:14

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» запрошує вчителів історії, студентів профільних вишів, краєзнавців на вебінар: «Усна історія в навчальному процесі: як створювати та працювати з усноісторичними свідченнями».

– Як знайти оповідача/ку?
– Як домовитися про інтерв’ю та говорити під час запису?
– Як залучати оповідачів/ок до аналізу їхніх власних історій?
– Які межі та можливості публічного використання цих особистих історій?

Про все це говоритимемо протягом вебінару. Ми розповімо, як підготуватися та організувати запис усних історій в рамках освітніх ініціатив. Зупинимося на особливостях та правилах роботи із вже записаними інтерв’ю. Кожен учасник/ця зможе не тільки поставити питання, але й поділитися досвідом чи пропозицією з організації та проведення усноісторичного дослідження.

Спікерка: Гелінада Грінченко, історикиня, докторка історичних наук, професорка кафедри українознавства філософського факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Вона є головною редакторкою часопису «Україна модерна» та очолює Українську асоціацію усної історії. Авторка понад 120 наукових робіт. В сферу інтересів входять: усна історія, memory studies, історична антропологія, історія повсякдення, історія Другої світової війни.

Вебінар відбудеться на платформі Zoom 3 червня о 18:00.

Участь безкоштовна. Всі учасники отримають сертифікат.
Зареєструватися можна за посиланням: https://forms.gle/fdPdpqGKE5ty24Z46

***

Серед сучасних методів пізнання та вивчення минулого усна історія є одним з найпопулярніших та найбільш затребуваних. Її популярність ґрунтується не тільки на унікальній дослідницькій оптиці та широкому спектрі перспектив минулого. Усна історія акцентує увагу на унікальних переживаннях та суб’єктивному досвіді окремої людини, вчить співпереживати цей досвід, навчає і оповідача, і дослідника чуйності, увазі, вмінню слухати і розуміти, виховує повагу та відповідальність перед людьми і самим собою.