Фестиваль археології

22.07.2021 | 09:47

Літо – спекотна пора для археологів у всьому світі. Крім польової роботи, традиційно проходить купа цікавих івентів ??

Британські археологи на чолі з Британською радою археології Council for British Archaeology щорічно проводять фестиваль археології. Цього року фестиваль триває з 17 липня по 4 серпня. Через карантинні обмеження (а для нас трохи й завдячуючи карантинним обмеженням) частина заходів пройде онлайн, ще й безкоштовно! Ми відібрали найцікавіші івенти, а ви заплануйте собі послухати бодай декілька з них.

1️⃣ 22 липня, 17:00-18:30 (19:00-20:30 в Україні)

Погляд згори: 100 років аерофотозйомки Вельсу. На вебінарі експерт архіву аерофотознімків Вельсу Медвін Перрі не лише продемонструє унікальну добірку фото, але й розкаже про те, як використовувати знімки для археологічних досліджень.

Подробиці про івент і реєстрація (обов’язкова): https://festival.archaeologyuk.org/…/view-above-one…

2️⃣ 24 липня, 14:30-16:00 (16:30-18:00 в Україні)

Наново відкриваючи Оклендський замок: результати останніх досліджень. Команда археологів Даремського університету на чолі з Джоном Каслінгом поділиться новинами про дослідження Оклендського замку, що є одним з найважливіших середньовічних замків Британії, а також одним із найбільш привабливих туристичних об’єктів. Зокрема, мова йтиме про каплицю єпископа Бека, знайдену за допомогою георадарного сканування (про цей кейс, до речі, ми неодноразово розповідали на своїй сторінці).

Подробиці про івент і реєстрація (обов’язкова): https://festival.archaeologyuk.org/…/rediscovering…

3️⃣ 26 липня, 11:30-12:30 (13:30-14:30 в Україні)

Інноваційна археологія і швидкісна залізниця HS2. HS2 (або High Speed 2) – це високошвидкісна залізниця між Лондоном, Бірмінґемом, Манчестером і Лідсом, яка наразі знаходиться на стадії будівництва. Оскільки HS2 проходить через велику кількість історичних пам’яток Великобританії, її будівництво – це ще й археологічні розкопки вражаючих масштабів. Чого вартий тільки цвинтар церкви Святого Якова (St James’s Church), під час дослідження якого було вивчено близько 40 000 (!) поховань. Під час вебінару команда археологів, що працюють на HS2, обіцяє розповісти не лише про найвизначніші свої відкриття, але й про інноваційні технології, які застосовуються під час розкопок.

Подробиці про івент і реєстрація (обов’язкова): https://festival.archaeologyuk.org/…/festival…

4️⃣ 27 липня, 18:30-19:30 (20:30-21:30 в Україні)

Розмова з Джоном Генрі Філіпсом. Спікер – відомий британський археолог, фільммейкер і автор книг. Він неодноразово з’являвся в наукових шоу телеканалу ВВС, але найбільше відомий завдяки експедиції з пошуку місця загибелі британського десантного судна часів Другої світової LCH 185. Під час експедиції Філіпс зняв документальний фільм під назвою “No Roses on a Sailor’s Grave” (“На могилах моряків не лежать троянди”). Ще один цікавий факт: Джон Генрі Філіпс має ромське походження і займається археологією ромського народу.

Подробиці про івент і реєстрація (обов’язкова): https://festival.archaeologyuk.org/…/conversation-john…

Не пропустіть частину 2 кращих вебінарів, підписуйтесь на нашу сторінку.