Інтерв’ю з Ольгою Щодрою до Дня Української Державності

26.07.2022 | 10:04

«Наш народ входить в п’ятірку народів Європи, які мають найбільш ранню державність», – Ольга Щодра

Напередодні Дня Української Державності розмовляємо з доцентом, завідувачкою кафедри давньої історії України та архівознавства Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидаткою історичних наук Ольгою Михайлівною Щодрою.

Про витоки нашої держави, історичну справедливість та національну ідентифікацію – від авторки монографії, присвяченої історії української державницької традиції.

=== Розкажіть про Вашу монографію. Що спонукало Вас до дослідження цієї теми❓

– Монографію “Слов’яни і Русь в ранньому середньовіччі. Передумови і початки формування імперії русів” я готувала, коли зрозуміла, що в нас немає праць, які чітко показують історичне тло середини першого тисячоліття. Моє дослідження присвячене Київській Русі, однак основна частина висвітлює ранні слов’янські держави та аргументує початок творення української державності саме з тих часів. Навесні 2021 року я видала цю працю і її передали Руслану Стефанчуку, який тоді був головою Верховної Ради. Монографію з моїм підписом і побажаннями щодо розвитку нашої державності надіслали також Президенту Володимиру Олександровичу Зеленському, редакторам журналу “Право України” та газети “Голос України”.

Монографія вийшла друком у 2021 році й присвячена вивченню передумов формування ранніх слов’янських держав на території України і чинників, які спричинили появу Руської імперії. В перших розділах монографії розповідається про велике розселення слов’ян, формування ранніх слов’янських держав, зокрема королівства антів, дулібів (волинян), Великої Хорватії у Прикарпатті. Це держави, які виникли у середині першого тисячоліття нашої ери. Власне, їхнє існування засвідчено писемними та археологічними джерелами, зокрема візантійськими. Це дало привід Президенту заявити минулого року на День Незалежності про встановлення Дня Української Державності. Він наголосив, що у 2022 році їй виповнюється вже 1540 років. Тобто відлік ішов від 5 століття н.е. – від королівства антів. Більше того, археологічні джерела дають підстави вважати, що Київ був заснований ще у 5 столітті.

В результаті 28 липня 2022 року вперше в історії України ми будемо святкувати День Української Державності. Це також і своєрідний ювілей, оскільки українській державницькій традиції виповнюється 1540 років – від початку формування генези українців. Вже через кілька століть на карті Європи постала імперія русів, яка була найбільшою середньовічною європейською імперією.

⠀===Як відбувалось ухвалення рішення про святкування Дня Державності❓

– Мене залучили до дискусії з приводу встановлення Дня Державності ще у 2018 році. Тоді газета “Голос України” опублікувала дві мої статті. У травні 2018 року відбувся круглий стіл, ініціатором і організатором проведення якого була редакція “Голос України”. В круглому столі брали участь доктор юридичних наук та редактор журналу “Право України” Олександр Святоцький, доктор юридичних наук Руслан Стефанчук, а також політики, зокрема Микола Княжицький, історики київських університетів, декан історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Іван Патриляк.

Дискутували про питання витоків державності, основну увагу звернули на виникнення Київської Русі, оскільки саме від неї хотіли вести відлік нашої державності. Під час обговорення також заявили, що Київська Русь найбільш відома, однак не перша держава слов’ян на теренах України. Тоді підняли питання королівства антів, дулібів (волинян), Велику Хорватію. І в підсумку учасники круглого столу дійшли спільного висновку, що ранні держави виникли вже в середині першого тисячоліття, а Київська Русь була наступним етапом формування великої імперії русів. 18 травня 2018 року вийшов номер “Голосу України”, де висловили позицію учасників круглого столу.

⠀=== Що, на Вашу думку, це свято означає для українців❓

– Це має бути одне з головних державних свят України, поряд з Днем незалежності та Днем прапора. Встановлення його вже не тільки назріло, а й навіть перезріло. Ми знаємо, що російські ідеологи посилають на Захід імпульси про те, що українці є бездержавним народом і не мають своєї державницької традиції.

Ще 30 років тому ми мали встановити це свято і заявити всьому світові про те, що українці не просто державний народ, а народ, який має державницьку традицію, що йде від античних часів – від середини першого тисячоліття нашої ери. Ми після греків, грузинів, вірменів та італійців, наш народ входить в п’ятірку народів Європи, які мають найбільш ранню державність. Також дуже символічним є те, що це свято припадає на День Володимира Великого, епоха якого стала кульмінацією в розвитку руської імперії.

⠀=== Дякуємо за змістовну розмову!