Історія та пам’ять у цифрову добу: український досвід

14.05.2021 | 17:42
Центр досліджень визвольного руху запрошує долучатися до онлайн-воркшопу «Історія та пам’ять у цифрову добу: український досвід».
Українські експерти розкажуть про свій досвід роботи з цифровими інструментами для проєктів, пов’язаних з історією та пам’яттю про минуле.
Спікери:
?Андрій Когут — директор Архіву Служби безпеки України. Експерт розповість про розробку та запуск проєкту «Електронний архів Українського визвольного руху» (avr.org.ua), координатором якого він був у 2012 — 2015 роках, працюючи у Центрі досліджень визвольного руху.
?Віталій Ляска — співзасновник та головний редактор проєкту «Локальна історія», ведучий відеопроєкту «Без Брому з Віталієм Ляскою», керівник Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя в Українському католицькому університеті. Віталій розповість про спецроєкт «Депортації» (https://deportatsii.localhistory.org.ua/) та інші цифрові проекти «Локальної історії».
?Ірина Курганська — керівниця проєкту “Track Holodomor History”. Ірина розповість про ідею та розробку додатку “Track Holodomor History”, що занурює користувачів у життя Києва початку 1930-х років і за допомогою сотень спогадів розповідає історію міста під час радянського геноциду українців.
?Валерій Коршунов — один з авторів додатку “Chornobyl App”, куратор проєкту “ARTEFACT: Chernobyl 33”. Валерій розповість про інтерактивний мобільний додаток “Chornobyl App”, завдяки якому можна віртуально відвідати Зону відчуження, дізнатися історію трагедії, побачити карти забруднення, новини про сучасний стан Зони відчуження, її наукові і культурні проєкти та спростувати фейки.
?Олексій Фурман — візуальний дизайнер, гейм-дизайнер, автор гри “The Point of No Return” про війну на Донбасі та документального проєкту про Євромайдан “Aftermath VR” (участь погоджується).
Модеруватиме Анна Олійник — в.о. директора Центру досліджень визвольного руху.
?Коли? 18 травня 2021 року о 16:00
?Де? Зум та онлайн-трансляція на Facebook сторінці Центру досліджень визвольного руху
?Робоча мова семінару: українська
?Захід відбуватиметься в рамках проєкту «Репресоване мистецтво. Національна культура очима КҐБ/StB: Україна, Чехія, Грузія», який реалізує Центр досліджень визвольного руху з партнерами за підтримки Європейського Союзу за програмою Дім Європи.