Із глибоким сумом повідомляємо, що 17 вересня відійшла у Божі засвіти професорка кафедри етнології Оксана Омелянівна Франко

18.09.2021 | 12:54

17 вересня відійшла у Божі засвіти професорка кафедри етнології Львівського національного університету імені Івана Франка, докторка історичних наук Оксана Омелянівна Франко (1939–2021), знана в України та за кордоном дослідниця видатних постатей української історії, етнології та мистецтвознавства – Федора Вовка, Вадима Щербаківського, Дмитра Яворницького та інших, авторка понад двохсот праць.

Оксана Омелянівна була онукою рідного брата Івана Франка – Онуфрія Яковича. Її батько Омелян Онуфрійович Франко та мати Ганна Дмитрівна з Тацуняків були активними діячами “Просвіти” на Калущині.

Усе своє життя Оксана Франко плекала пам’ять про патрона Львівського університету, в якому викладала упродовж тридцяти років. Вона тісно співпрацювала з Науковим товариством імені Шевченка (була його дійсною членкинею), Українським Вільним Університетом у Мюнхені, Інститутом Івана Франка НАН України, Національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка у Львові, Державним історико-культурним заповідником “Нагуєвичі”, Музеєм-оселею родини Івана Франка в Калуші (Підгірках). Останній Оксана Омелянівна організувала у 1992 р., віддавши для цього свій спадковий будинок. Вона зібрала і зберегла для музею багато родинних речей І. Франка, виявила нові архівні документи, дослідила родинне дерево Великого Каменяра.

Колектив історичного факультету висловлює щире співчуття рідним та близьким Оксани Омелянівни. У нашій пам’яті вона назавжди залишиться доброзичливою колегою і професіоналом своєї справи. Вічна і світла їй пам’ять!