Круглий стіл “Проблеми розвитку молодіжної науки в Україні”

02.05.2017 | 17:57

“ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МОЛОДІЖНОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ”

28 квітня 2017 року на базі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка
відбувся круглий стіл “ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МОЛОДІЖНОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ”,
участь у якому взяли студенти, аспіранти та викладачі ЛНУ ім. Івана Франка, Київського університету імені Бориса Грінченка та Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

Напрямами роботи круглого столу були: нормативно-правовий аспект молодіжної науки в Україні; Університет як центр розвитку молодіжної науки; роль академічної мобільності для зростання наукового потенціалу молоді; міжнародний досвід розвитку молодіжної науки.

У рамках програми учасники прослухали короткий екскурс в історію Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка, який для них прочитав директор університетської книгозбірні, кандидат історичних наук, доц. Василь Кметь. А також – з нагоди річниці підняття українського прапора над Чорноморським флотом (29.04.1918) – подивилися документальний фільм Івана Канівця “ТРИЗУБ НЕПТУНА” та поспілкувалися з одним із творців фільму – засновником та керівником Спілки учасників бойових дій “Асоціація комбатантів” – Тимуром Баротовим та його колегами, учасниками сучасної російсько-української війни.

Гарним досвідом для студентів також став перегляд фрагменту передачі “Военная тайна. Гарицкий Крим” https://www.youtube.com/watch?v=0wzqJwEh0Zw , що показує сценарії російської експансії на український півострів, планованої ще у 2008 році, та компетентний коментар Тимура Баротова, який наочно пояснив передумови і причини втрати Україною Криму в 1917–1918 рр. та у 2014 році…

Крім того, студенти-історики з усієї України мали можливість оглянути у головному читальному залі університетської книгозбірні виставку книжково-документальну виставку, приурочену до 100-річчя створення Української Центральної Ради. А також – виставку плакатів із зображенням-реконструкцією одностроїв українських воїнів періоду 1916–1921 рр., та – виставку “ВИГНАНИМ ІЗ БАТЬКІВЩИНИ” (до 70-річчя операції “Вісла” – примусових депортацій українців з українських етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя).

Особливе зацікавлення викликала можливість для учасників конференції на собі приміряти військову форму тих часів, потримати у руках реальну зброю (яка і сьогодні використовується), відчути дух епохи Української національної революції. Однак не лише атракція привабила молодих істориків, а – спілкування з реальними учасниками бойових дій на сході України, відчуття болісних паралелей між початком ХХ і ХІХ століть, розуміння важливості національної боротьби, яку нині і зі зброєю в руках, і в інформаційній сфері ведуть українці на захист свої державності.