Лекція-воркшоп Оксани Вотякової «Як обробляли камінь в середньому палеоліті (реконструкція за матеріалами стоянки Рубань, Закарпаття)»

08.12.2021 | 10:47

18 грудня відбудеться лекція-воркшоп канд. іст. наук, молодшого наукового співробітника Інституту археології НАН України Оксани Вотякової «Як обробляли камінь в середньому палеоліті (реконструкція за матеріалами стоянки Рубань, Закарпаття)» (12.00, Археологічний музей ІА НАНУ, вул. Богдана Хмельницького, 15, цокольний поверх Природничого музею, М Театральна).

Давні технології виробництва є важливою темою для будь-якого періоду в археології. Від змін технологій, інновацій або занепаду залежить розвиток людства. Доба каменю – це найдовший період людської історії, надзвичайно цікавий в технологічному аспекті. Технологія кам’яного виробництва – це основне джерело для вивчення історичних процесів, що відбувалися протягом середнього палеоліту – часу існування неандертальців у Центральній Європі. Аби відтворити ці процеси на території Закарпаття у період 75 000-65 000 років тому проведено комплексне дослідження, значна частина якого присвячена технологічному аналізу та ремонтажу. Наразі розпочаті роботи по експериментальному розколюванню.
В результаті ми можемо відтворити модель обробки каменю на стоянці Рубань, що базувалась на експлуатації місцевої сировини, розколюванні непідготовлених нуклеусів для отримання відщепу поперечних пропорцій, виготовленні знарядь з опуклим робочим краєм, що має специфічне оформленя. Мешканці стоянки провадили простий технологічний підхід до отримання заготовки без попередньої підготовки, в будь-який момент з будь-якого артефакту задіяного в ньому, в тому числі сколів і знарядь. Простота та універсальність підходу давніх майстрів до використання сировини відображається у зворотному технологічному зв’язку між об’єктами розколювання (нуклеусами), знаряддями розколювання (відбійниками) та виробами з вторинною обробкою (знаряддями).
Реконструкція буде проілюстрована експериментальним розколюванням каменю.

Захід безоплатний. Вхід за попередньою реєстрацією на адресу evekravchenko@gmail.com шляхом надсилання листа із зазначенням імені і прізвища учасника і отримання відповіді-підтвердження реєстрації.
У зв’язку із карантинними обмеженнями кількість учасників обмежена, наявність свідоцтва про вакцинацію – обов’язкова.