Лекція: «Янівський табір як один із центрів масового вбивства»

23.11.2018 | 18:16

7 грудня о 17:00 у музеї «Територія Терору» (проспект Чорновола, 45 г) відбудеться лекція наукового співробітника музею Олександра Пагірі: «Янівський табір як один із центрів масового вбивства у Східній Європі».

Табір примусових робіт «Янівська» у Львові був нетиповою установою у нацистській каральній імперії у роки Другої світової війни. Попри свою назву, у різні періоди він слугував водночас табором примусових робіт, тюрмою, пересильним пунктом для депортації євреїв у табори смерті на території Польщі та місцем масового вбивства. За весь період функціонування табору (1941-1944) у ньому утримувалось як цивільне населення, так і військовополонені, люди різних національностей: євреї, українці, росіяни, поляки – загалом близько 160 тис. осіб. Попри свій різнонаціональний склад, табір був у першу чергу «єврейським табором» і становив невід’ємну ланку у реалізації нацистської політики «остаточного вирішення єврейського питання» у Галичині та Генеральному губернаторстві. В рамках операції «Райнгард» він був поєднаний з нацистськими таборами смерті на території Польщі.
Янівський табір зажив сумної слави завдяки дільності у його стінах т. зв. «танго смерті» – табірного оркестру, який грав під час страт в’язнів. Через надзвичайно жорстокі методи вбивства у таборі деякі дослідники схильні класифікувати його як концентраційний і навіть як табір знищення.

Подія відбудеться у рамках проекту «Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg’43: Місто, яке (не)пережило» — серії меморіальних заходів до 75-ої річниці ліквідації Львівського ґетто та Янівського концтабору у Львові.

Координатор проекту — Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» у співпраці з Центром міської історії Центрально-Східної Європи.

Партнери: Управління Культури Департаменту розвитку Львівської міської ради, Всеукраїнський єврейський благодійний Фонд «Хесед-Арьє», Благодійний фонд Брей Бріт «Леополіс» імені Еміля Домбергера, Львівський органний зал, Львівське товариство єврейської культури ім. Шолом-Алейхема, Єврейська спадщина Рогатина.

Інформаційна підтримка: Твоє Місто, інформаційне видання «Фотографії Старого Львова», Культурні Події Львова, газета «Хадашот», HISTORIANS.IN.UA, міжнародний інтелектуальний часопис Ukraina Moderna, Часопис КРИТИКА — Journal KRYTYKA, Zaxid.Net, Афіша Львова.

За додатковою інформацією варто звертатись: Богдана Тараніна, науковий співробітник Музею «Територія Терору» тел.: 095−938−21−74, e-mail: taraninabogdanna@gmail.com