Modus Legendi: Полілог єдності. Показ документальних фільмів “Більше ніж Крим”

22.10.2018 | 11:53

25 жовтня 2018 року о 17:00 у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка за ініціативи Інституту геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського та ГО “Арекет” відбудеться показ документальних фільмів “Більше ніж Крим” про кримських татар, які відомі у всьому світі. Ці люди обрали своєю життєвою місією відтворення традиційних знань та кримськотатарської культури, зберігаючи етнічну спадщину від зникнення. Разом вони дають відповіді на важливі питання нашого часу: “Як корінні народи можуть зберегти себе в складному світі?”, “Як тільки одна людина може зберегти традицію всього народу?”, “Як пересічна людина стає надзвичайною?”.

У рамках заходу буде продемонстровано короткі документальні фільми про чотирьох кримських татар: Рустема Скибіна, відомого кримськотатарського кераміста, унікальні орнаменти та прекрасні вироби якого відомі в усьому світі; Джеміля Карікова, виконавця автентичної музики кримських татар, яку він відроджує, збираючи по крихтах; Айше Сеітмуратову, захисницю народу, хоробру жінку, яка кинула виклик радянській владі та перемогла; Номана Челебіджіхана, одного з ідеологів Першого Курултаю кримськотатарського народу, який відновив кримськотатарську державність, утрачену після першої анексії Криму Росією.

Спікери заходу:
– Наріман Устаєв, генеральний директор Інституту геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського;
– Гульнара Бекірова, історикиня, авторка сценарію проекту “Більше ніж Крим”.

Вечір завершиться виступом одного із героїв фільму – Джеміля Карікова, кримськотатарського маестро, композитора та дослідника традиційної музики.

Документальні фільми “Більше ніж Крим” відзнято в рамках проекту “Видатні кримські татари” за фінансової підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні

Запрошуємо всіх охочих!
Вхід вільний.