Показ фільму “Сірі коні” і розмова про історичну пам’ять

22.01.2020 | 09:55

Запрошуємо на перегляд фільму “Сірі коні” (2016) за участі автора Миколи Рідного. Після перегляду відбудеться розмова навколо теми політики історичної пам’яті в Україні, її сліпих плям, а також про розбіжності між мистецтвом та пропагандою.

До дискусії долучаться Mykola Ridnyi, історик Oleh Hrynčuk, історикиня Ірина Склокіна (Центр міської історії). Модеруватиме Bohdan Shumylovych (Центр міської історії).

Сценарій фільму “Сірі коні” (Микола Рідний, 2016) засновано на протоколах допитів та історіях родичів маловідомого українського анархіста Івана Крупського – прадіда режисера фільму. Документально-постановочні епізоди присвячені парадоксальним періодам життя героя: керівництву повстанського загону, участі у громадянський війні початку 1920-х років, переховуванні від переслідування під виглядом радянського міліціонера, праці будівельником заводу. Розповідь про ситуації минулого відтворюється через дії героїв сьогодення: сучасних анархістів, співробітників нової поліції, студентів та робітників. Зйомки відбувалися в місцях конкретних історичних подій: Полтаві, Гадячі, Харкові та Богодухові.
Тривалість фільму: 38 хв.

Про подію на сайті Центру: http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/?newsid=3387

⚫ Микола Рідний народився 1985 року в Харкові. Закінчив Харківську державну академію дизайну та мистецтв. Автор фільмів, фотосерій, інсталяцій. Його роботи були показані на Венеційському бієнале сучасного мистецтва, у Мюнхенській Пінакотеці сучасності, Центрі сучасного мистецтва та медіа в Карлсруе, Академії мистецтв миру в Кельні, Музеях сучасного мистецтва Ляйпцигу та Варшави. Фільмографія: Вибране: “Звичайні місця” (2015), “Фортеця” (2014), “Діма” (2013).