Показ фільму “Безголосся” та дискусія “Багатокультурна спадщина галицьких містечок”

22.09.2021 | 12:37

24 вересня о 19:00 запрошуємо до головного читального залу Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) на показ документального фільму “Безголосся” та дискусію “Багатокультурна спадщина галицьких містечок”.

Документальна стрічка “Безголосся” – це результат польових досліджень історії Голокосту в Турці на Львівщині. Це переплетення голосів минулого та сучасного, коли кадри міського простору, початку 1990-х та сучасні, чергуються з оповідями місцевих жителів – носіїв пам’яті та постпам’яті про їхніх єврейських сусідів. Це впровадження до ширшої дискусії про єврейську спадщину в Україні та неєврейську пам’ять про Голокост.

Подібно до Турки, мешканці інших галицьких містечок у середині ХХ століття теж пережили трагічні події. Їхнє українсько-польсько-єврейське співжиття зникло внаслідок радянського та націонал-соціалістичного насильств. На тлі глобальних воєнних конфліктів, геноцидів, примусових переселень розгорталися особисті трагедії. Що зараз нагадує про ті події у галицькій провінції? Які способи оприявнити голоси колишніх мешканців?

Учасники та учасниці розмови:

? Олександра Вроблевська, культурознавиця, наукова співробітниця у проекті “Мережа пам’яті” у Фонді Меморіал убитим євреям Європи

? Василь Кметь, історик, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка

? Олеся Яремчук, репортажистка, авторка книги “Наші інші”

? Ігор Букало, історик, учасник ініціативи Pidkamin village

? Олег Дух, історик, засновник Громадської Ініціативи “Перемишляни – місто світові”

Модератор: Андрій Усач, історик, голова ГО “Після тиші”.

Координаторка події: Анна Яценко, культурознавиця, голова правління ГО “Після тиші”.

Авторка обкладинки Оксана Авраменко.

РЕЄСТРАЦІЯ: https://forms.gle/HEp24K7iEA8ao5qf6

Стрічка “Безголосся” створена у 2021 році Громадською організацією “Після тиші” спільно з Wanna production у межах проєкту “Мережа пам’яті” Фонду “Меморіал убитим євреям Європи” за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Тизер фільму: https://www.youtube.com/watch?v=fggHybKYMBM