Семінар «Fragmentology: Теорія та практика роботи із рукописними та стародрукованими фрагментами»

18.10.2018 | 09:30

14.12.2018 р., 10.00 год.

Кафедра історії стародавнього світу та середніх віків

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Запрошуємо Вас долучитися до роботи семінару «Fragmentology: Теорія та практика роботи із рукописними та стародрукованими фрагментами», що актуалізує значний пласт джерел античної, середньовічної та ранньомодерної історії: численні рукописні й ранні друковані книги дійшли до нашого часу у вигляді фрагментів, що можуть мати вигляд від невеликої смужки до кількох повних сторінок. На сучасному етапі опрацювання цих фрагментів є об’єктом окремої молодої спеціальної історичної дисципліни фрагментології. Семінар має на меті обговорити низку теоретичних та практичних питань, серед яких:
– фрагмент – поняття та якісні характеристики;
– опис фрагментів та їх каталогізація;
– систематизація наявних фрагментів, проекти оцифрування фрагментів;
– від фрагменту до цілого: проекти до співпраці;
– практика роботи із фрагментами для наукових досліджень.
Для участі просимо надіслати до 26 жовтня 2018 року коротку заявку із назвою доповіді та абстрактом з основними тезами, формулюваннями чи інформацією, що можуть бути корисними для наукової спільноти при обговоренні зазначених проблем, для книги матеріалів семінару. До такого тексту можна долучити кілька (до трьох) зображень. Обсяг тексту має бути щонайменше 200 слів, однак не більше 350, українською мовою. Заявки слід надсилати на електронну адресу: ancient.medieval.knu@gmail.com.
Зауважимо, що оргкомітет не має змоги покрити проїзд, проживання чи інші витрати учасників. Тому розглядаємо можливість участі за допомогою сучасних технологій (наприклад, Skype), що буде обговорено з учасником окремо. Однак перевага надається очній участі.
Якщо у Вас виникли запитання, просимо звертатися до асистента кафедри, к.і.н. Олександр Охріменко (Oleksandr Okhrimenko)