Семінар за участю Владислава Кіорсака: «Від льоду і полум’я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

28.03.2024 | 10:03

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

Цього разу доповідачем буде Владислав Кіорсак – доктор філософії, молодший науковий співробітник відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Тема семінару: «Від льоду і полум’я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

Прелегент анонсує:
Ісландські саги – унікальне джерело для вивчення історії середньовіччя. Цей жанр з’являється у найвіддаленішому куточку тогочасної Європи – на новозаселеному острові поблизу Полярного кола. Ісландія стала таким собі антропологічним експериментом, коли емігрантська спільнота, яка заледве перевищувала 50 тисяч людей, сформувала справжню кузню де творилися історії, переосмислювалися міфи та винаходилися ідентичності. Завдяки унікальним суспільно-політичним умовам, це місце стало ідеальним середовищем для розвитку літератури нового типу. Норвезькі, шведські та данські правителі прагнули залучати ісландців для написання біографій та історій своїх родів, а на самому острові різноманітні саги існували у десятках версій, створивши величезну текстуальну спадщину.
Що ж таке ці саги, чи можна їм довіряти? Що зумовило зацікавлення історією, наукою та літературою у невеликих вулканічних поселеннях оточених океаном? Які секрети знають ісландці про створення ефективних культурних інститутів та продуктивного середовища для творчості. Про все це, ми поговоримо на лекції, яка стане відправним пунктом до подальших мандрівок історичними сюжетами саг.

Дата: 11 квітня 2024 р.

Час: 18:30

Місце: Підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла (вул. Театральна, 11; вхід з проспекту Свободи).

Вхід вільний.

Захід буде доступним також і онлайн на платформі Zoom:

Лінк: https://us04web.zoom.us/j/73193231726…

ID: 731 9323 1726
Пароль: 5qMFVd