Соціологія – це також зброя!: онлайн-зустріч академічних спільнот Львівського та Вроцлавського університетів

07.03.2022 | 12:57

5 березня 2022 р. відбулася онлайн-зустріч академічних спільнот Львівського та Вроцлавського університетів з метою обговорення низки актуальних питань і можливостей науково-гуманітарної та інформаційної співпраці, зважаючи на виклики, які несе для України та усьому цивілізованого світу російська військова інвазія. Ініціаторами зустрічі виступили наші польські колеги-соціологи, політологи та міжнародники Факультету суспільних наук Вроцлавського університету. Такий формат зустрічі відбувся вперше та об’єднав викладачів, аспірантів, докторантів, які працюють у царині соціогуманістики, не байдужих до проблем нашої країни.

Відкриваючи зустріч, професор Вроцлавського університету М. Дембіцький (M. Dębicki), наголосив, що сьогодні уся Польща долучена до підтримки українського народу у війні з Росією. Ми, як представники академічної спільноти Польщі, не можемо стояти осторонь і пропонуємо низку заходів та пропозицій широкого спектру: від гуманітарних до науково-освітніх. Директор Інституту соціології Вроцлавського університету проф. Е. Банашек (E. Banaszek) наголосила на важливості створення дієвого віртуального каналу між Львовом та Вроцлавом, який би координував спільні зусилля наших академічних спільнот в інформаційній площині, максимально інформував би про нагальні потреби української сторони, з тим щоб оперативно на них реагувати та донести до польського суспільства.

Завідувач кафедри соціології Львівського університету проф. Ю. Пачковський висловив подяку за таку ініціативу польським колегам, яка є як ніколи на часі, та вніс низку пропозицій подальшої співпраці, що передбачала б висвітлення актуальних подій в університетських середовищах на інтернет-ресурсах факультетів та кафедр. Для нас, як для соціологів, також важливим є донесення до польського суспільства правдивої та об’єктивної інформації.Професор кафедри соціології Н. Черниш наголосила на тому, що соціологія в сучасних умовах – це також зброя, і навелаостанні дані соціологічних опитувань, в яких українські громадяни висловлюють абсолютну підтримку діям Збройних сил України та Президенту України. Вона також звернула увагу на те, як зусиллями офіційної придворної соціології у Російській Федерації цілеспрямовано йшов процес формування мовчазної більшості, яка підтримувала і продовжує підтримувати військову агресію проти України. Окрім того, професорка наголосила на актуальних світоглядних і прикладних проблемах, до розв’язання яких би могли долучитися соціологи, серед яких проблема біженців і тимчасових переселенців; аналіз механізмів націотворення, в якому починають домінувати чинники не стільки етнічного, як політичного характеру; аксіологічні виклики соціокультурного біполярного характеру у вимірі «демократизм-авторитаризм». Завідувач кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського проф. О. Сухий повідомив польським колегам останню інформацію стосовно того, що робить колектив Львівського університету та його керівництво у напрямку стримування та протидії військовій агресії з боку Росії, підтримки освітніх інституцій країни, які потерпають від війни та бомбардувань. Наголосив на реальних потребах гуманітарного та оборонного спрямування, а також детально зосередився на ініціативах студентів, викладачів та керівництва історичного факультету у цій складній ситуації боротьби за Українську державність. Професор кафедри політології В. Литвин зупинився на соціально-політичній ситуації в країні, наголосив на важливості закриття неба та розширення ініціатив для України не тільки ЄС, але й також Вишеградської четвірки. Окремо наголосив на необхідності реалізації спільних грантових проектів, які б торкалися наявних викликів, максимально залучаючи до них і аспірантів, і студентів.Доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби О. Кучик звернув увагу на важливість узгодженого подання інформації про війну західними медіами у різних контекстах: історичному, політичному, міжнародному. Окреслив коло завдань та реальних справ, над якими працює колектив та студенти факультету міжнародних відносин в умовах війни.

Директор Інституту міжнародних відносин Вроцлавського університету проф. К. Коцюбіньский (K. Kociubiński) висловив думку про необхідність продовження таких зустрічей, розглядає її як початок, що відкриває шлях до творення конкретного плану дій. Голова Вченої ради факультету суспільних наук Вроцлавського університету проф. А. Мрозовіцький (A. Mrozowicki) підтримав цю думку, а також наголосив, що результати цієї зустрічі будуть поширені у соціальних мережах, висвітлені на інтернет-сторінках інститутів факультету та університету, будуть донесені до міжнародних соціологічних організацій, зокрема до Соціологічної асоціації Польщі та Європейської асоціації соціологів.

За результатами онлайн-зустрічі прийнято рішення створити міжнародну робочу групу з координації спільних зусиль викладачів та аспірантів соціогуманітарних дисциплін обох університетів у широкому спектрі координації інформаційної, гуманітарної та наукової підтримки і співпраці.