Співпраця соціологів Львівського та Вроцлавського університетів

20.05.2022 | 13:43

Незважаючи на війну, яка триває в Україні, продовжується співпраця соціологів Львівського та Вроцлавського університетів за участю представників низки інших соціогуманітарних підрозділів обох університетів.

Ця співпраця розпочалася 5 березня 2022 року. Головними її частинами стали налагодження регулярних випусків бюлетенів трьома мовами (українською, польською та англійською) і їхнє оприлюднення на сайті Вроцлавського університету. Окрім того, відбувається постійний обмін рефлексіями стосовно тих тем соціальних емпіричних досліджень, які стосуються модифікації сучасного соціологічного знання. На сьогодні на сайті Університету Вроцлава в окремій рубриці розміщено вже чотири випуски таких бюлетенів, матеріали до яких готували завідувач кафедри соціології Львівського університету, професор Юрій Пачковський та професорка кафедри Наталія Черниш.

Ознайомитися з бюлетенями можна за посиланнями нижче.

Polish and Ukrainian version

Vol. 1: https://uni.wroc.pl/wirtualny-most-wroclaw-lwow/

Vol. 2: https://uni.wroc.pl/wirtualny-most-wroclaw-lwow-cz-2/

Vol. 3: https://uni.wroc.pl/wirtualny-most-wroclaw-lwow-cz-3/

English version:

Vol. 1: https://uni.wroc.pl/en/virtual-bridge-wroclaw-lviv/

Vol. 2: https://uni.wroc.pl/en/virtual-bridge-wroclaw-lviv-2/

Vol. 3: https://uni.wroc.pl/en/virtual-bridge-wroclaw-lviv-3/

English version: https://uni.wroc.pl/en/virtual-bridge-wroclaw-lviv-4/

Polish and Ukrainian version: https://uni.wroc.pl/wirtualny-most-wroclaw-lwow-cz-4/

Згодом до підготовки бюлетенів залучили  інших викладачів й аспірантів кафедри. Зокрема, у спільному бюлетені № 5 професорки Наталії Черниш та аспірантки Тетяни Приходько йдеться про такі важливі проблеми, як статус української мови та його використання як одного з приводів для агресії росії в Україні, а також про соціальну адаптацію українців у тривалій російсько-українській війні з наголосом на питанні тимчасових переселенців з України.

Бюлетень № 6 підготували доцентка Тетяна Лапан та асистентка Оксана Химович. У ньому, зокрема, є соціологічна інформація про нагальну потребу осмислення нових соціальних реалій та розвиток такого складника соціологічної науки, як соціологія війни. Також в цьому бюлетені наведено важливу для польських колег систематизовану таблицю тих соціологічних досліджень, які проводилися і проводяться після початку російсько-української війни на теренах нашої країни провідними соціологічними центрами та агенціями. Після завершення роботи польських колег над п’ятим та шостим бюлетенями вони також будуть оприлюднені на сайті Університету. До підготовки наступних чисел бюлетеня будуть залучені наші колеги з факультету міжнародних відносин та філософського факультету (кафедра політології).

Завершуючи, варто наголосити на тому, що після оприлюднення зазначених бюлетенів на вебсторінці Вроцлавського університету, надіслані матеріали були поширені на сторінках спочатку Польської, а згодом і Європейської соціологічної асоціацій. Більше того, викладачі кафедри соціології Львівського університету отримали запрошення до публікації своїх наукових повідомлень на шпальтах одного з найвідоміших міжнародних соціологічних видань світу – часопису Global Dialogue.