Співпраця між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Університетом імені Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін)

15.11.2016 | 14:47

В рамках угоди про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Університетом імені Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін) студенти історичного факультету (спеціальність «архівознавство») впродовж уже багатьох років мають змогу відбути практику в архівних і бібліотечних установах Польщі. Цьогоріч її учасниками стали студенти-архівісти 4 курсу Софія Тютько, Ксенія Скшентувенська, Наталія Симоша, Марта Знак і «охоронець» цього дівочого товариства, «кустош» Михайло Тупиця.

Тижнева практика у Любліні розпочалася 14 листопада ц.р. із відвідин Архіву Університету імені Марії Кюрі-Склодовської, де нас гостинно прийняла його керівник проф. Анна Лосовська. Вона розповіла про особливості функціонування установи. Студенти мали також можливість оглянути фондосховища архіву. Далі практиканти дізналися про історію Університету, відвідавши його музей. Хоча Університет імені Марії Кюрі-Склодовської був заснований лише 1944 р. він має чимало славних сторінок свого минуло.

Зазвичай наші практики не обмежуються лише до відвідин архівів і бібліотек. У програму включена й екскурсійна складова. У післяобідній час студенти відвідали музей «Дім слова», розташований у приміщеннях колишньої типографії з міжвоєнного часу. Експозиція музею складається з двох частин: Підпільні друкарні діячів антикомуністичної опозиції Любліна у 70-80-х рр. ХХ ст., а також особливості друкарської праці у міжвоєнний період. Ми мали змогу дізнатися, зокрема, проте, як постає книга, починаючи від виготовлення паперу, і закінчуючи працею інтролігатора. На завершення дня студенти разом з керівником мали змогу оглянути люблінські підземелля, вхід до яких міститься в пивницях Коронного Трибуналу.