Стартувала міжнародна наукова конференція, присвячена 100-річчю Українського вільного університету

24.10.2021 | 14:43

22 жовтня 2021 року у дистанційному форматі відбулося відкриття міжнародної наукової конференції «Український вільний університет у хронотопі культури», яка присвячена 100-річчю Українського вільного університету. Організували наукове зібрання кафедра соціокультурного менеджменту факультету культури і мистецтв та кафедра новітньої історії України імені Михайла Грушевського історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка (доц. Качмар В.М., проф. Сухий О.М., доц. Павлишин О.Й.) спільно з Українським вільним університетом (Мюнхен, Німеччина).

Учасників наукового форуму привітав проректор Львівського університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, доцент кафедри  Володимир Качмар. Проректор підкреслив актуальність і важливість проведення заходу, відзначивши, що «конференція присвячена 100-річчю Українського вільного університету – унікального феномену в історії України та Європи ».

До присутніх також звернулися завідувач кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, проф. Олексій Сухий.  Олексій Миколайович підкреслив урочистість та важливість конференції, зазначивши, що захід відбувається в особливо святкову пору ювілеїв – 100-річчя Українського вільного університету та 360-річчя Львівського національного університету.

Доц. Павлишин Олег Йосипович наголосив на суспільно-політичному та академічному аспекті заснування УВУ у Відні, вказав на внескок УВУ у становлення і розвиток української еміграційної преси в Німеччині (1945–1951 рр.), міжнародного права в УВУ

.