Студенти історичного факультету взяли участь у XXV Загальнопольському з’їзді студентів-істориків у Познані 19–23 квітня 2017 р.

02.05.2017 | 20:33

19–23 квітня 2017 року студентка V курсу Ірина Михайлів і студенти VІ курсу Василина Пастернак, Андрій Сович та Дмитро Димидюк історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, які спеціалізуються на кафедрах новітньої історії України імені Михайла Грушевського та історії середніх віків та візантиністики, взяли участь у роботі XXV Загальнопольського з’їзду студентів-істориків, який проходив у Познані на базі Університету імені Адама Міцкевича та зібрав понад дві сотні учасників з різних міст Польщі та сусідніх країн. Учасники з’їзду заслухали доповіді відомих польських істориків і представили результати своїх досліджень на секційних засіданнях.

Ірина Михайлів виступила з доповіддю “Образи Польщі та поляків у спогадах українських громадських і культурних діячів другої половини ХХ – початку ХХІ століття”, у якій на підставі матеріалів інтерв’ю та опублікованих спогадів проаналізовано реальний та уявний досвід відкриття “для себе Польщі” – її історії, культури, боротьби за національні та громадянські свободи. При обговоренні цієї доповіді поставали питання про налагодження українсько-польських контактів у культурній та політичній сферах, сприймання та подолання українсько-польських стереотипів.

Василина Пастернак представила дослідження “Як писати новітню історію малого міста на українсько-польському пограниччі: (не) повернення багатокультурності та пошуки ідентичностей (на прикладі Жовкви)”, в якому на підставі локальної преси, матеріалів усної історії та анкетувань розглянула особливості відновлення багатокультурності на українсько-польському пограниччі, формування колективних ідентичностей та локальної історичної пам’яті жовківчан, яка в радянський період зазнала суттєвих деформацій; проаналізувала відгуки мешканців Жовкви про події минулого. При обговоренні цієї доповіді розгорнулася дискусія про потенціал та межі усної історії.

Андрій Сович виступив з доповіддю “Галицька Каліфорнія”: модернізація Галичини на прикладі промислового розвитку та урбанізації Борислава в другій половині ХІХ – на початку ХХ століття”, в якій проаналізував вплив індустріалізації на урбанізаційні процеси у Бориславі, містечку, яке в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. було ключовим пунктом на нафтовій мапі Габсбурзької монархії; порушив питання про зміни в соціальній структурі та побуті населення, а також, на прикладі художніх творів, проаналізував складнощі урбанізації. При обговоренні доповіді поставало питання про роль єврейського населення у місті.

Дмитро Димидюк представив дослідження “Реконструкція озброєння середньовічного вірменського воїна у ІХ-ХІ ст.”, у якій на основі писемних, археологічних та візуальних джерел досліджено шоломи, ламіллярні, кольчужні та лускаті обладунки вірменської знаті; оцінено візантійсько-арабські впливи на військову справу середньовічної Вірменії. При обговоренні доповіді польських колег цікавило питання про розвиток вірменських студій у Львові та стан вивчення середньовічної історієї Закавказзя.

Участь у з’їзді стала доброю нагодою для обміну думками й досвідом наукової роботи, знайомств із дослідниками, обговорення майбутніх планів, запозичення досвіду організації подібних заходів, ближчого знайомства з Університетом імені Адама Міцкевича, бібліотеками, музеями та пам’ятками Познані.

Василина Пастернак