Тріумф людини. Мешканці України у нацистських концтаборах

28.01.2020 | 11:33

27 січня 2020 року виповнюється 75 років з того дня, коли танк, керований українцем Ігорем Побірченком, протаранив ворота найбільшого і найстрашнішого концтабору Третього Райху – Аушвіцу. Сьогодні цей день вшановується, як Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту.

Втім, серед невільників Аушвіцу – як і серед в’язнів інших нацистських концтаборів були тисячі українців. Вони потрапляли сюди за те, що боролися проти нацизму – як члени підпілля ОУН і як вояки радянської армії, за те, що втікали з нацистської каторги, за те, що допомагали рятуватися євреям, за те, що просто були…
Кілька років тому група дослідників зібрала історії кільканадцяти тих, хто пройшов пекло нацистських концтаборів та розповіла їх у виставці “Тріумф людини: українці, які пройшли нацистські концтабори”. Деякі історії вражають трагізмом, деякі – безприкладною сміливістю. Не всі герої дожили до наших днів, але ви можете про них прочитати на стендах виставки, яка експонуватиметься у музеї “Тюрма на Лонцького” з 28 січня.

Виставка стала можливою завдяки спільним зусиллям її авторів – Володимира Бірчака, Ігоря Бігуна, Олесі Ісаюк та численним друзям, помічникам, консультантам, партнерам які люб’язно погодилися допомогти порадами та матеріалами. До створення виставки долучилися у різний спосіб Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей історії України у Другій Світовій війні, Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”,Галузевий державний архів СБУ, Національний літературно-меморіальний музей Івана Франка та ряд інших інституцій.