Вебінар від експертів Noosphere Archaeology

03.02.2021 | 22:49

Запрошуємо студентів, археологів та краєзнавців на безкоштовний вебінар від експертів Noosphere Archaeology.

Посилання на реєстрацію: https://forms.gle/VFrjf7dMa3j6BSDS8
Участь безкоштовна, реєстрація обов’язкова.
Місце зустрічі: ZOOM

Спікери:
⏳Анастасія Струкуленко — керівник археологічної лабораторії Інжинірингової школи Noosphere, кандидат історичних наук;
⏳Ігор Гомілко — керівник лабораторії робототехніки та електроніки Інжинірингової школи Noosphere, кандидат фізико-математичних наук;
⏳Сергій Пославський — ментор проєктів Інжинірингової школи Noosphere, кандидат фізико-математичних наук.

На вебінарі говоритимемо про:
⛏Приклади застосування георадарів у світовій та вітчизняній археології.
⛏Основи георадіолокації, цифрової обробки та інтерпретації даних.
⛏Результати застосування георадара спеціалістами Інжинірингової школи під час пошуків поховання Олександра Поля у Севастопольському парку та в експедиції на могильнику Мамай-гора.

?Чому це важливо:
Георадари – це приклад використання найновіших технологій для підвищення якості археологічної розвідки. Вони дають можливість проводити неруйнівний та неінвазивний збір інформації про приповерхневу зону. Проводити розкопки на великій площі – завдання надзвичайно складне технічно, а часто і неможливе (з економічної точки зору). Щоб отримати краще уявлення про великий археологічний об’єкт та якомога точніше визначити місця для проведення успішних розкопок, сучасні вчені застосовують новітні технології, у тому числі георадари. Їх використання дозволяє ефективно обстежувати та аналізувати великі ділянки з прихованими залишками, зберігаючи при цьому цілісність об’єкту. Дані первинного обстеження георадаром використовують для визначення ділянок розкопок, таких як місця поховань, фундаменти будівель тощо. Отже, використовуючи високочутливі інструменти, технічний спеціаліст може вимірювати, відображати та інтерпретувати сигнали даних, отримані георадаром, у корисну інформацію для планування розкопок.

Після завершення події слухачам, за потреби, буде наданий сертифікат про участь у вебінарі.