Відбулася екскурсія для студентів 2 курсу бакалаврату “Синагоги Львова”

03.11.2023 | 17:10

Вчора, 2 листопада, в рамках курсу “Історія релігій” (викладає дисципліну доцент кафедри давньої історії України та спеціальних галузей історичної науки Олег Дух) студенти 2 курсу (спеціальність “Середня освіта (Історія)”) ОС “бакалавр” історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка здійснили освітню мандрівку “Синагоги Львова”. Її перша частина була присвячена сакральним об’єктам юдейської громади міста, які були знищені нацистами в роки Другої світової війни. У Середмісті мистуденти ознайомилися з історією Великої міської синагоги і синагоги “Золота роза”. В центрі уваги були й інші об’єкти, пов’язані з історією єврейської спільноти, зокрема неіснуюча Рабинівська кам’яниця, де діяла єшива, у якій навчав знаний законовчитель Давид га Леві, автор трактату “Турей Загав, неіснуюча будівля Бейт га Мідрашу, будинок кагалу, миква тощо.

Далі шлях пролягав теренами колишнього Краківського передмістя, де до війни проживала значна частина єврейського населення. Тут на площі Старий Ринок ми оглянули місце, де з 1846 р. до Другої світової війни існувала синагога поступовців (реформістів) “Темпль”. Згодом студенти почули розповіді про синагоги, котрі існували на вулиці Сянській (давній Божничій) – Велику передміську синагогу та “Хасидим шуль”, назва якої говорить, що нею опікувалися хасиди.

Друга частина мандрівки була присвячена ще одній синагозі хасидів – Якуба Глянцера, одній з двох більших юдейських сакральних будівель Львова, котрі перетривали Голокост. Про історію синагоги та про її відновлення, а також про плани на майбутнє розповів голова Львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема Олександр Назар. Для пізнання юдейської традиції були задіяні смакові рецептори. Студенти мали змогу вперше спробувати мацу.

Вихід за межі авдиторії, як сподіваюся, був цікавим досвідом для студентів-істориків. Попереду освітня мандрівка святинями християнськими Середмістя.